Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Trikovi za otvaranje tegli

Trikovi za otvaranje tegli
Foto: Ilustracija | Trikovi za otvaranje tegli
N.N.

Mnogi se muče s otvaranjem tegli, što može biti iritantno ako ste gladni, a od omiljene hrane vas dijeli tvrdoglavi poklopac.

Donosimo nekoliko praktičnih rješenja tog problema.

1. Koristite suvu krpu

Obična kuhinjska krpa može biti dobar pomoćnik u otvaranju tegle. Stavite je na poklopac, čvrsto uhvatite i okrenete. Teglu držite rukom koja vam nije dominantna, a poklopac s krpom okrećite dominantnom rukom. Dakako, poželjno je zahvat obaviti iznad sudopera ili stola kako biste površinu lakše očistili u slučaju naglog otvaranja i prolijevanja sadržaja.

2. Uzmite kuhinjske rukavice

Obične gumene rukavice za čišćenje pomoći će vam u smanjenju trenja između tegle i ruke. Teglu obuhvatite rukom u rukavici pa ćete imati čvršći hvat, a time je i vjerojatnost da ćete otvoriti poklopac bez teškoća puno veća.

3. Stavite teglu u toplu vodu

Staklenku stavite u veću zdjelu i napunite je toplom vodom ili stavite u sudoper i pustite da po njoj teče topla voda. Važno je da voda dopire do dijela gdje se poklopac spaja sa teglom. Ostavite tako stajati oko minutu, a zatim obrišite poklopac i jednostavno ga otvorite bez problema. Postoji i mogućnost da teglu ostavite u posudi s toplom vodom, ali tako da je dno okrenuto prema gore, a poklopac je potopljen u vodi. Vrijedi isto - nakon minut izvadite i obrišite te otvorite.

4. Omotajte gumicu oko poklopca

Običnu plastičnu gumicu omotajte oko poklopca toliko da bude čvrsta. Ako je veća gumica, omotajte je nekoliko puta. Važno je da dobro stegne poklopac. Koristite snažniju ruku i okrenite poklopac kako biste ga otvorili.

5. Omotajte poklopac folijom

Običnu foliju za umatanje hrane ili plastičnu vrećicu omotajte oko poklopca teglee. Stavite je preko poklopca i pritisnite dok se nije dobro uhvatila, a zatim okrenite.

6. Pritisnite sredinu

Kako biste otklonili otpor poklopca, nekoliko puta ga dobro pritisnite u sredini. To bi trebalo pomoći da se olabavi, a onda ga treba samo okrenuti i otvoriti.

7. Koristite nož ili viljušku

Metoda otvaranja koja garantuje uspjeh podrazumijeva i korištenje noža ili viljuške. Ivicu noža treba ugurati između tegle i poklopca te malo pridignuti kako bi se opustio pritisak. Poklopac se potom okreće i otvara bez teškoća.

8. Okrenite i udarite

Držite teglu pod uglom od 45 stepeni okrenutu dnom prema gore u jednoj ruci, dok snažnijom rukom čvrsto udarite dno tegle. Postupak ponavljajte sve dok ne čujete "klik" koji označava da se poklopac opustio.

9. Koristite fen

Vrući vazduh iz fena uperenog u poklopac tegle trebao bi pomoći da se metal raširi i time popusti pritisak. Dovoljno je 30 sekundi, a zatim uz pomoć peškira kako se ne biste opekli otvorite teglu.

10. Udarite nožem

Drškom noža za mazanje lagano udarite u ivicu poklopca s gornje strane te ponovite postupak nekoliko puta. I to je to, pritisak je popustio i tegla bi se trebala otvoriti.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije