Zanimljivosti

Tutankamonove kočije premještene u novi muzej

Tutankamonove kočije premještene u novi muzej
Foto: Tanjug/AP | Tutankamonove kočije premještene u novi muzej

Ratne kočije koje su pripadale egipatskom faraonu Tutankamonu premještene su u novi muzej, u blizini piramida, a Kairo se nada da će to privući veći broj turista u ovu zemlju.

Kočije, sačinjene od libanske kedrovine i životinjske kože, bile su izložene u egipatskom Vojnom muzeju u Kairu od 1987, ali su vlasti nadležne za antikvitete odlučile da sve artefakte nađene u grobnici mladog faraona u Luksoru 1922. sada premjeste u Veliki egipatski muzej, prenosi danas Rojters.

Tutankamon je, inače, vladao Egiptom kao faraon 10 godina, do svoje smrti u 19. godini, oko 1324. godine prije nove ere.

"Vojne kočije, koje su danas stigle iz vojnog muzeja, šeste su kočije kralja Tutankamona", rekao je direktor muzeja Tarej Sajed Tavfik.

Prema njegovim riječima, šest kočija nađeno je u Tutankamonovoj grobnici, od kojih su neke bile namijenjene za ceremonije, neke za lov, a neke u ratne svrhe.

"Prvi put, u Velikom egipatskom muzeju, ove kočije biće izložene sve zajedno", pojasnio je Tavfik.

Novi muzej, koji se nalazi tik iznad Velikih piramida u Gizi, otvoren je s namjerom da bude najveći arheološki muzej u svijetu.

Turistički sektor predstavlja jedan od glavnih egipatskih izvora strane valute, ali je u teškoj situaciji od ustanka 2011. koji je doveo do povlačenja tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti, napominje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije