Zanimljivosti

U Švedskoj otvoren prvi klingonski tematski park

U Švedskoj otvoren prvi klingonski tematski park
Foto: N.N. | U Švedskoj otvoren prvi klingonski tematski park

Obožavaoci serijala filmova "Zvjezdane staze" dobili su prvi tematski park u Švedskoj koji je posećen vanzemaljskoj rasi poznatoj pod imenom Klingonci.

Ljubitelji čuvene naučnofantastične serije i filmova moći će da uživaju u maratonu omiljenih filmova, interakciji sa Klingoncima, časovima istorije ove vanzemaljske rase kao i učenju njihovog jezika.

Klingonski centar se nalazi u Stokholmu i nosi naziv "Qo'noS". Uloge Klingonaca u ovom tematskom parku su pripale teatru "Turteatern", koji je poznat u Švedskoj po njihovim avangardnim nastupima.

Posjetioci prvog klingonskog tematskog parka mogu da nauče mnogo o ovoj nemilosrdnoj ratničkoj rasi, a imaće i priliku da virtuelno posjete prijestonicu svih Klingonaca, takozvani Prvi grad. Osim toga, za one najhrabrije predstavljen je i kurs borilačkih vještina pod nazivom "Mok'bara", gdje se posjetioci mogu upustiti u borbe hladnim oružjem protiv Klingonaca.

"Posjetioci se mogu čekirati na recepciji gdje će dobiti osnovne turističke informacije kao što su mapa parka i mapa Prvog grada. Nakon što se upoznaju sa novom teritorijom biće pozvani u ceremonijalnu dvoranu. Tom prilikom će im klingonski ambasador na Zemlji Ban Še sa pripadnicima kuće Duras izvesti bogat program koji će ih upoznati sa kulturom Klingonaca", istakala je Teresa Jonason, jedan od osnivača tematskog parka.

Osim upoznavanja sa kulturom Klingonaca, Jonasonova ističe da će posjetioci dobiti i mnoge korisne savjete za preživljavanje.

"Svi posjetioci će biti obučeni posebnim vještinama koje će im pomoći u interakciji sa drugim Klingoncima. Osim osnova preživljavanja, moći će da uživaju i u klingonskoj operi i scenama iz legendarnih mitova ove ratničke rase", dodala je Jonasonova.

Za najhrabrije posjetioce parka pripremljen je i poseban koktel koji Klingonci popularno zovu "krvavo vino".

Da bi osigurali potpuno iskustvo posjete, organizatori ovog centra su se udružili sa Klingonskom akademijom, koja se takođe nalazi u Švedskoj, a na kojoj se izučavaju kultura i jezik ove izmišljene vanzemaljske rase.

Posjetioci će imati priliku da kupe i takozvani klingonsko-engleski rječnik.

Park će biti otvoren do kraja marta, a organizatori su istakli da ako interesovanje bude veliko, centar će raditi do početka ljeta.

Klingonci su izmišljena ratnička rasa iz serije "Zvjezdane staze". Dobri su ratnici zbog svoje fizičke snage i genetskih prednosti. Najvažnija im je čast, a Klingonac koji je zarobljen ili se predao gubi čast i njegova sramota se prenosi na njegove potomke narednih osam generacija. Na čelu Klingonskog carstva nalazi se car kojeg biraju članovi vijeća. U vijeće ulaze vođe najuglednijih porodica. Najdraža oružja su im bodeži i zaobljeni mač kojeg Klingonci koriste u borbi. Matična klingonska planeta je Qo'noS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije