Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

U Velikoj Britaniji glasanje četvrtkom, 500 funti polog

U Velikoj Britaniji glasanje četvrtkom, 500 funti polog
Foto: N.N. | U Velikoj Britaniji glasanje četvrtkom, 500 funti polog
Srna

Na britanskim parlamentarnim izborima u četvrtak, 12. decembra, pravo glasa ima oko 30 miliona stanovnika, a 3.322 kandidata u trci su za poslanička mjesta.

Po britanskom većinskom izbornom sistemu, osoba koja u jednom krugu osvoji najviše glasova u izbornoj jedinici postaje njen predstavnik u parlamentu.

To u praksi znači da nema drugog kruga i da se može ući u parlament i sa tridesetak odsto glasova.

Kandidati u Velikoj Britaniji moraju dati polog od 500 funti, a neće ih dobiti nazad ako ne osvoje bar pet odsto glasova.

Kako propisuje britanski izborni sistem, U Engleskoj postoje 533 izborne jedinice, 59 je u Škotskoj, 40 u Velsu i 18 u Sjevernoj Irskoj.

Geografske veličine jedinica variraju zavisno od toga jesu li u urbanom ili ruralnom području, ali u prosjeku obuhvataju 70.000 stanovnika.

Na prošlim izborima 2017. pravo glasa imalo je 47 miliona birača, a odazvalo ih se 32 miliona ili 69 posto.

Na parlamentarne izbore glasači izlaze četvrtkom od 1935. godine, a sve do 2011, kada je to propisano i zakonom, to je bila samo tradicija.

Sada se po zakonu redovni izbori moraju održati prvog četvrtka u maju svake pete godine.

Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Kako kaže statistika, Britanija od 1923. nije imala izbore u decembru i moguće je da će odziv biti manji zbog zime, kraćeg dnevnog svjetla i priprema za Božić.

Konzervativci premijera Borisa Džonsona favoriti su na izborima, pokazuju ankete, dok se laburisti nadaju preokretu u "zadnji čas".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije