Zanimljivosti

U sedmoj deceniji, a i dalje je žele

U sedmoj deceniji, a i dalje je žele
Foto: N.N. | U sedmoj deceniji, a i dalje je žele

Barbara Milisent Roberts je rođena 9. marta 1959. godine i obilježila je djetinjstvo miliona djece. Smatra se da predstavlja uzor za djevojčice, pa je, tako, optuživana čak i za to da su djevojčice postajale anoreksične, kako bi imale njene proporcije. Danas, ona je ljekarka, vatrogasac, inženjer, astronaut, pilot, predsjednica. Njen struk nije više tako uzak, a nema ni nekadašnju popularnost. Ali svi znaju za nju – Barbika.

Otkako je prvi put predstavljena na Sajmu igračaka u martu 1959. u Njujorku, Barbi je prodata u više od milijardu primjeraka.

Njena je "majka" Rut Handler, suosnivačica kompanije "Mattel", kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju djecu.

Barbika se pojavila na Sajmu igračaka 1959. godine u crno-bijelom bikiniju s konjskim repom na glavi i doživjela vrtoglavu slavu, na kojoj bi joj pozavidjele mnoge manekenke, foto-modeli i glumice. Iako nije od krvi i mesa, Barbika je promovisala mit o ljepoti i čitavoj generaciji djevojčica nametnula svoju filozofiju. Prevaziđena ili ne, vitkonoga Barbika, gotovo je izvjesno, nadživjeće i svoje prve male kupce.

Barbika je pratila modne trendove i nametala ih, mijenjala boju kose i kože, bila je i Pepeljuga i princeza, a doživjela je i da se jedan dio Tajms skvera preimenuje u Barbi bulevar na nedjelju dana.

Život kakav samo poželjeti možeš - ona je maštarija koja je ubrzo korporaciji "Mattel" donosila milijardu i po dolara godišnje.

Mali porodični biznis gospođe Rut Hendler pretvorio se u basnoslovni i multinacionalni posao bez konkurencije na tržištu, a firmi "Mattel" uskoro se pridružila armija modnih kreatora i lutkarskih dizajnera zadužena za mnogobrojnu Barbikinu porodicu.

Barbikina životna priča

Iz serije priča koje je objavljivala izdavačka kuća "Random House" šezdesetih godina 20. vijeka, moglo se saznati da je Barbikino pravo ime Barbara Milisent Roberts.

Roditelji su joj Džordž i Margaret Roberts iz (izmišljenog) grada Vilovsa, u Viskonsinu. Srednju školu je završila u rodnom gradu.

U knjigama "Generation girl", koje je objavio "Golden books", 1999. ispostavilo se pak da je srednju školu završila na Menhetnu, u Njujorku. Godine 1961. upoznala je svog momka Kena Karsona. Australijskog surfera Blejna upoznala je 2004, ali se poslije dvije godine "pomirila" s Kenom. Barbi ima preko 40 kućnih ljubimaca. Pored pasa i mačaka, ima i konje, pandu, lava, zebru... Posjeduje i vrlo zavidnu kolekciju automobila - ružičastu korvetu kabriolet, džip, kamp prikolicu. Barbika je radila kao stjuardesa, ali ima i pilotsku dozvolu. Prošla je i obuku za astronauta, radila je kao ljekar i veterinar.

Barbikina slava može da se mjeri sa slavom pravih, živih ličnosti koje su rado pozajmljivale svoj lik najljepšoj među lutkama.

Manekenka Tvigi bila je prva Barbika, a za njom Elizabet Tejlor i mnoge druge poznate ličnosti. Čak je i kralj rokenrola Elvis poželio da bude Ken.

Pojedini stručnjaci za dječju psihologiju decenijama su iznosili tvrdnje da Barbika pogubno utiče na razvoj intelekta djevojčica i postavljali pitanje da li bi Marija Kiri postala svjetski priznata naučnica da je kojim slučajem dobila Barbiku za rođendan i počela da mašta o životu iz bajke.

Barbikin svijet iz mašte, tako blizak svakoj djevojčici koja krišom oblači maminu garderobu i stavlja ruž za usne, ne može razorno da utiče na formiranje ženske preadolescentne psihe, tvrde njeni obožavaoci, zato što - nema ničega lošeg u maštanju.

Djevojčicama je i prije Barbike bilo jasno šta se od njih traži: ljepota, šarm, vitkost...

U svakom slučaju, danas je mali broj žena koje nisu imale ovu lutku. Mnogim tinejdžerkama Barbika i danas predstavlja ostvarenje svih njihovih želja - da budu lijepe i skupocjeno odjevene.

Porodično stablo i prijatelji

Pored ljepote, vitkosti, šarma, vjernosti, avanturizma, uspješnosti, Barbiku krasi i privrženost porodici i prijateljima. Ona ima pet sestara: Skiper (1964), Tuti (1966), Stejsi (1992), Keli (1995) i Krisi (1999), a samo jednog brata Toda (1966). Njeno porodično stablo upotpunjavaju i dvije rođake Fransi (1966) i Džezi (1989). Lutka Barbi je nevjerovatno društvena, politički korektna i bez rasnih predrasuda prilikom odabira prijatelja. Na spisku njenih prijatelja nalazi se, pored momka Kena i najbolje drugarice Midž, još 30 osoba raznih nacionalnosti, vjerske opredijeljenosti, boje kože, kose i uzrasta.

Najskuplje Barbike

Na sajtu ove uvažene gospođice objavljene su približne vrijednosti najcjenjenijih lutaka među kolekcionarima. Najveću vrijednost ima prva Barbika, model "Ponytail" iz 1959. godine s konjskim repom smeđe boje, odjevena u čuveni crno-bijeli kupaći kostim s otvorenim "štikliranim" sandalama na nogama i plavim sunčanim naočarama. Njena vrijednost varira od 6.500 do 8.500 američkih dolara, s tim što su brinete skuplje od plavuša, jer se rjeđe mogu naći.

Drugi model po kolekcionarskoj vrijednosti i cijeni je "Easter Parade Barbie", sofisticirana plavuša takođe s konjskim repom iz 1959. godine. Odjevena u čuvenu kolekciju s dugim crnim ogrtačem, šeširom, bijelim rukavicama i perlama oko vrata vrijedi 3.900 do 4.500 dolara. Približno toliko vrijedi i model "Gay Parisienne" s crvenim karminom na usnama, ofarbanim noktima na rukama i nogama, odjevena u tamnoplavu haljinu s bijelim tufnama, šeširom i rukavicama. Nešto jeftinija je verzija modela "American Girl" iz 1965. godine sa savitljivim koljenima i vrijedi 2.600 do 3.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije