Zanimljivosti

Uvode Zakon o svadbama

Uvode Zakon o svadbama
Foto: N.N. | Uvode Zakon o svadbama

Veliki broj gostiju, bendovi, hrpetine hrane, ljudi se znaju poprilično raspojasati kad je riječ o svadbama, ali nemoguće je zaboraviti da velike svadbe nisu baš jeftine.

Do sličnog je zaključka došao i uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijajev kojem se nije svidjela ideja da raskošne svadbe dovode njegove građane na rub bankrota pa je tome odlučio stati na kraj, prenosi Radio Slobodna Europa. 

U Uzbekistanu, koji broji 32 milijuna ljudi, čak njih 13 posto živi ispod linije siromaštva. Troškovi vjenčanja se u toj zemlji mogu popeti i do 170 hiljada evra, a prosječna plaća im iznosi od 85 do 250 evra. 

Mirzijajev je dao prijedlog zakona prema kojem bi na vjenčanje bilo dopušteno pozvati do 150 ljudi, a količina ponuđenog mesa bi takođe bila ograničena. 

Ovom idejom nikako nisu oduševljeni vlasnici restorana i sala za vjenčanja jer bi se njihov profit uvođenjem ovog zakona bitno smanjiti. 

Ovo nije prvi put da se predsjednik jedne države odlučio umiješati u planove za vjenčanje. Sličan zakon je uveo Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, još 2007. godine. 

Prema tadžikistanskom zakonu, ograničava se broj gostiju na vjenčanju, kao i broj jgnjadi koji smiju biti posluženi kao hrana na prijemu, a takođe je propisano da porodice mladenaca moraju podijeliti troškove prijevoza. 

Kazne za one koji taj zakon krše su ogromne i iznose od 3,500 do 6.500 hiljada evra. Za usporedbu prosječna plaća učitelja u Tadžikistanu iznosi 130 evra. (index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije