Zanimljivosti

Vojni psi dobili spomenik

Vojni psi dobili spomenik
Vojni psi dobili spomenik

VAŠINGTON - Američka vojska je u Air Force bazi u Laklendu u saveznoj državi Teksas podigla prvi nacionalni spomenik vojnim psima.

Tri metra visoki bronzani spomenik nazvan je Čuvari američke slobode, a prikazuje četiri psa - njemačkog ovčara, dobermana, labradora i belgijskog ovčara, i vodiča.

"Ovi psi su patriote, jednako kao i bilo ko drugi ko je služio vojsku", rekao je jedan od instruktora pasa Džon Bejker na svečanom predstavljanju skulpture koja je izrađena privatnim donacijama.

Spomenik je podignut u Laklendu jer tamo postoji centar obuke pasa za sve rodove vojske od 1958. godine.

Tokom Prvog svjetskog rata pse su većinom koristili za prenošenje poruka. Narednik Stabi, američki pit bul terijer, bio je najodlikovaniji pas u ratu te je postao prvi pas koji je dobio oficirski čin u vojsci. Služio je 18 mjeseci i sudjelovao u 17 bitaka na Zapadnom frontu. U februaru 1918. spasio je svoju jedinicu od napada plinskim bombama. Stabi je potom postao maskota univerziteta "Georgetown" u Vašingtonu.

U Drugom svjetskom ratu, a potom i u korejskom, te vijetnamskom ratu upotreba pasa je dobila novu dimenziju. Psi su se koristili kao stražari, izviđači, tragači. Sovjeti su ih koristili i za nošenje eksploziva kako bi uništili nacističke tenkove. Samo u Vijetnamskom ratu Oružane snage SAD-a koristile su oko 5.000 vojnih pasa.

Zanimljivo je napomenuti i činjenicu kako su 2011. godine specijalne jedinice američke vojske tokom akcije ubistva Osame bin Ladena u svom sastavu imale i belgijskog ovčara po imenu Kairo.

"Psi su pravi heroji. Oni najbolji vrijede i milion dolara", kazao je Lari Buner, koju je u Vijetnamu služio kao izviđač, a život mu je spasio pas Kali. Nakon izlaska iz vojske Buner je napisao dvije knjige o vojnim psima, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije