Zanimljivosti

Vrijedne bilješke Marije Kiri još su radioaktivne

Vrijedne bilješke Marije Kiri još su radioaktivne
Vrijedne bilješke Marije Kiri još su radioaktivne

Marija Kiri, majka moderne fizike, umrla je od aplastične anemije, rijetke bolesti koja nastaje usljed gubitka prekursora krvnih ćelija, a koju uzrokuje veliko izlaganje radioaktivnim elementima - polonijumu i radijumu.

I danas, nakon više od sto godina otkako su ona i njen suprug Pjer otkrili polonijum (ime su mu dali po Poljskoj, Marijinoj domovini), sve stvari čuvene naučnice - odjeća, bilježnice, namještaj i bilješke iz laboratorije još su radioaktivne, i u tom stanju će ostati još bar 1.500 godina.

S obzirom na to da se tretiraju kao nacionalno i naučno blago, sve njene stvari zatvorene su u sigurnosnoj kutiji i nalaze se u francuskoj Narodnoj biblioteci.

Iako biblioteka dozvoljava znatiželjnicima da zavire u kutiju sa stvarima Marije Kiri, potrebno je da prethodno potpišu formular kojim se potvrđuje da to čine na sopstvenu odgovornost. Osim toga, u obavezi su da nose zaštitna odjela, jer su stvari kontaminirane radijumom 226, čije vrijeme poluraspada iznosi čak 1.600 godina.

I tijelo naučnice još je radioaktivno, zbog čega se nalazi u posebnom kovčegu, proizvedenom od olova debljine 2.5 centimetra.

Marija i Pjer Kiri su svojevremeno znali za postojanje radijacije, ali nisu znali koliko je ona opasna. Oboje su koristili samo standardnu laboratorijsku opremu, a radioaktivne materijale su držali i u svojoj kući, koji su, prema autobiografiji hemičarke, svejtlile noću.

Nakon njene smrti, kuću u kojoj je živjela sa suprugom, koristio je do 1978. godine Institut za nuklearnu fiziku Univerziteta u Parizu. Stan je bio pod stalnim nadzorom, a nakon nekog vremena vlasti su shvatile da je potencijalno opasan nakon što je u njegovoj blizini porasla stopa ljudi oboljelih od karcinoma.

Laboratorija je sa zgradom dekontaminirana 1991. Godinu dana nakon toga omogućen je pristup materijalima i bilješkama Marije Kiri, koji su nedugo nakon toga uklonjeni iz kuće.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije