Zanimljivosti

Zašto Vaskrs "hoda"

Zašto Vaskrs "hoda"
Foto: Ratko Bogosavac | Zašto Vaskrs "hoda"

Vaskrs se slavi uvijek u nedjelju i to prve nedjelje poslije proljećne ravnodnevnice, odnosno poslije punog mjeseca. Međutim, još je komplikovanije - kada se određuje datum ovog velikog hrišćanskog praznika, uključuje se astronomija, matematika i hrišćansko predanje.

"Prema kanonskom pravilu, Uskrs se slavi prve nedjelje nakon četrnaestog dana lunarnog meseca (što odgovara punom mjesecu) koji pada na 21. mart ili posle njega (nominalno na dan prolećne ravnodnevnice). Da bi odredile tačan datum praznika, hrišćanske crkve su izabrale metod definisanja izračunatog 'crkvenog' punog mjeseca, umjesto da odrede datum posmatranjem mjeseca", stoji na Vikipediji, u tekstu gdje je detaljno objašnjeno i kako funkcioniše računanje datuma Vaskrsa.

Vaskrs 2024. obiježavamo 5. maja. Pravoslavni Vaskrs po Julijanskom kalendaru nikad ne može pasti prije Blagovijesti 7. aprila, kao ni poslije 8. maja, a katolički Vaskrs, odnosno Vaskrs po Gregorijanskom kalendaru uvijek je između 22. marta i 25. aprila.

Povezana vijest: Vaskrs naredne godine 5. maja, državnim službenicima nikad više neradnih dana

"Kada se određuje datum praznika, uključuje se astronomija, matematika i naravno hrišćansko predanje. Na prvom saboru 325. godine u Nikeji, u vreme cara Konstantina Velikog, doneti su neki osnovni principi. Kada se određuje datum Vaskrsa, prvo mora proći prolećna ravnodnevnica 21. marta, zatim mora biti mesec uštap ili pun mesec i prva nedelja posle uštapa", pojasnio je ranije sveštenik i profesor Bogoslovskog fakulteta Radomir Popović, a prenosi "Nova.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije