Zanimljivosti

Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Zašto na Titovom grobu nema petokrake?
Foto: Ilustracija | Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Decenijama nakon sahrane Josipa Broza Tita i dalje se raspredaju brojne teorije o njegovom životu i smrti.

Jedna od tih, nerazriješenih misterija je i zašto mu na grobnici nema petokrake, simbola pod kojim je ratovao i vladao godinama.

Najvjerovatnije objašnjenje leži u činjenici da je projektant mauzoleja, inžinjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj.

Tamo je vidio kako čak i velikom Vilijamu Šekspiru pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. Pa je tako i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz prije nekoliko godina:

"Zato što je greškom prilikom sahrane kada je pravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dijela kao kutija presječena na pola. A poslije nije mogla doći petokraka jer bi došla na sredinu i točno bi bila ukrivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to."

Treća, znatno zabavnija i manje vjerovatna teza, tvrdi da je Tito bio potajni vjernik.

U svojoj knjizi "Čudesni život Josipa Broza Tita" slovenački književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. sveštenika.

"Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru, u februaru 1980. poželio je da porazgovara s duhovnikom! Zadatak je Crkva povjerila svešteniku Frančeku Križniku, tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali bezbjednosna služba Titovih čuvara nije dozvolila prilaz diktatoru. Kada je Broz ponovio želju, poslali su po sveštenika, koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom. Uskoro, u martu, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u Saveznu Republiku Njemačku, gdje je 28. marta poginuo u nejasnim okolnostima, pod kamionom kod Dizeldorfa. Očigledno da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela trajno da zataška", zaključio je Petan, piše "Express".

Da je Tito bio pritajeni vjernik i hrišćanski mistik, prisjećaju se i naknadno neki svjedoci.

Možda upravo u tome i leži odgovor na pitanje zašto na njegovom grobu nema petokrake.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije