Zanimljivosti

Zašto žene rađaju na leđima

Zašto žene rađaju na leđima
Foto: Pexels | Zašto žene rađaju na leđima
N.N.

Žene širom svijeta rađaju ležeći na leđima, ali razlog tome nema nikakve veze s evolucijom ili biologijom. Ta praksa zapravo ima prilično čudno porijeklo.

Prema American Journal of Public Health, francuski kralj Luj XIV bio je taj koji je "izmislio" ležeći položaj za porod.

Luj XIV vladao je od 1643. do 1715. godine i za to vrijeme dobio je 22 djece, a ništa nije volio više od gledanja kako se rađaju. Kralja je frustriralo gledati svoju ženu i ljubavnice kako rađaju sjedeći u stolcu za porođaj, odnosno htio je imati intimniji i nesmetaniji pogled. 

"Zato je Luj XIV promovisao novi, ležeći položaj", navodi časopis.

Naučnici tvrde da je inzistirao na novom dizajnu porođajnog stola na kojem bi žena mogla ležati na leđima i držati noge uzdignutima. Ali umjesto da sjedi na kraju stola i promatra sve izbliza, Luj XIV ipak je provirivao iza paravana. 

Kada su niži slojevi društva saznali na čemu je njihov kralj insistirao, slijedili su njegov primjer i praksa se proširila po svijetu.

Međutim, neki doktori tvrde da ležeći položaj može produžiti trudove ili čak povećati potrebu za carskim rezom. Zato neke žene danas odlučuju rađati stojeći, u čučnju, sjedeći, klečeći ili na rukama i koljenima.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije