Zanimljivosti

Zbog čega muškarci kleče na lijevom koljenu kada prose djevojku

Zbog čega muškarci kleče na lijevom koljenu kada prose djevojku
Foto: Ilustracija | Zbog čega muškarci kleče na lijevom koljenu kada prose djevojku

Vjerovatno ste bezbroj puta, kako na filmovima tako i u stvarnom životu, prisustvovali sceni gdje muškarac klekne ispred svoje izabranice i izgovori čuvene riječi: "Da li želiš da se udaš za mene?".

Običaj je da kutija u kojoj je vjerenički prsten bude u lijevoj ruci, a da se otvori desnom, dok se izgovara sudbonosno pitanje.

Ovaj običaj je prisutan kod skoro svakog naroda na svijetu - da li ste se nekada zapitali odakle potiče i koja je njegova simbolika?

Jedno istraživanje stranice "Engagement Ring Bible" došlo je do zaključka da ova tradicija vuče korijene čak do srednjovijekovnog doba!

Naime, tada su se vitezovi spuštali na koljeno pred svojim gospodarima kako bi im iskazali lojalnost i poštovanje. U mnogim religijskim obredima ovo je bila uobičajena stvar, a kako su prije mnogo vijekova brak i religija bili usko povezani, taj gest prenio se i na muško-ženske odnose. Tako da su  vitezovi kad bi prosili svoje dame ili izjavljivali ljubav klečali na koljenu.

"Spuštanjem na jedno koljeno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućnoj supruzi. Na taj način joj govori da je poštuje", stručnjak za organizaciju vjenčanja Kejt Viliard daje objašnjenje.

Ali, zašto baš kleče na lijevom koljenu?

Objašnjenje nije složeno i sastoji se u tome da se vremenom ustalilo nepisano pravilo da bi kutija s prstenom trebalo da nalazi u lijevoj ruci, a da se otvara desnom.

Ali, Kejt Viliard navodi i jedno praktično objašnjenje - većina pripadnika jačeg pola je desnoruka, pa im je lakše da kleknu na lijevo koljeno.

"Spuštanje na lijevo koljeno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu", dodaje ona i naglašava da nije pogrešno spustiti se na desno koljeno.

"Samo zato što je spuštanje na lijevo koljeno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća vjerenica vjerovatno neće ni primjetiti na koje koljeno ste se spustili", objasnila je Kejt.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije