Zanimljivosti

Žena spavala pored crne mambe, a nije toga bila svjesna (VIDEO)

Žena spavala pored crne mambe, a nije toga bila svjesna (VIDEO)
Žena spavala pored crne mambe, a nije toga bila svjesna (VIDEO)

Jedna žena iz južnoafričkog grada Durbana prije nekoliko dana probudila se pokraj prilično zastrašujućeg prizora. Naime, u njenu spavaću sobu uvukla se velika crna mamba, po mišljenju mnogih stručnjaka najsmrtonosnija zmija na svijetu.

Srećom gospođa je reagovala prisebno i odmah pozvala stručnjaka za zmije Džejsona Arnolda s molbom da uhvati "crnu zmiju". Kad je Arnold došao na lice mjesta hvatanje zmije snimio je kamerom, a na Facebook stranicu "Universal reptiles" objavio je i kratki post s videom u kojem kaže:

“Očekivao sam da ću naći neotrovnu pjegastu zmiju (Philothamnus semivariegatus), ali sam ustvari našao prilično veliku crnu mambu. Žena je uočila otrovnicu kako leži pokraj ogledala i odmah je pobjegla iz sobe. Kad sam ja došao, našao sam zmiju na zaglavlju kreveta. Zastrašujuća stvar je to što je zmija cijelu vrijeme bila s njom u spavaćoj sobi i nije je ugrizla. To samo pokazuje da crne mambe nisu zle zmije kako se često prikazuju”, napisao je Arnold.

Crna mamba je zapravo fascinantna zmija, vitka otrovnica koja može narasti i preko 4 metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primjeraka velika oko tri metra. Živi na području Subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svijetu koja se može kretati barem 11 km/h, ako li ne i više, na kraćim relacijama.

Ipak, crna mamba je prije svega poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svijetu. Iako ni blizu nije odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva kod ljudi (tu titulu drži "indijska četvorka" - indijska kobra, obični krait, Russellova ljutica i pješčana efa koje godišnje ubiju do 45 000 ljudi, uglavnom zato što češće obitavaju u gusto naseljenim područjima), crna mamba posjeduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksinskog otrova i veličine koja joj omogućuje da jednim ugrizom ubrizga i do 400 mg otrova, iako joj je prosjek oko 120 mg.

Budući da je njen otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je sramežljivi kopneni tajpan koji nije usmrtio ni jednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti), pretpostavlja se da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a izuzetno jak ugriz i više od 30 njih. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suvih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protuotrov - štaviše, čak i s protuotrovom 14% osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje jako agresivna, čak i neustrašiva ako se osjeti ugroženom, te je u stanju ugristi svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da osobi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja disnih organa nastupi već za 15 minuta. Ljubitelji Tarantinovih filmova sjetiće se scene iz Kill Bila kada crna mamba, zmija tako dokrajči jednog od zlikovaca. Srećom, ta sudbina nije čekala i Južnoafrikanku koja je, ni ne znajući, s njom provela noć.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije