Gadgets

Aktivirajte ovu opciju ako želite da vam baterija na Androidu traje duže

Aktivirajte ovu opciju ako želite da vam baterija na Androidu traje duže
Foto: N.N. | Aktivirajte ovu opciju ako želite da vam baterija na Androidu traje duže

Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Google je ukazao na to da rad sa telefonom u "tamnijem" modu produžava vijek trajanja baterije. Izlaskom Androida 10 u 2019, Google je omogućio "tamnu temu" (dark mode) i alate programerima da integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav bijeli, prazan prostor na displeju vašeg telefona zahtijeva više energije i dodatno troši bateriju. Ukoliko uključite crnu pozadinu, time ćete štedjeti energiju baterije.

Takođe, korišćenje crne pozadine ima i potencijalno zdravstvene koristi jer neka istraživanja ukazuju na to da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvjetljenje, navodi Cnet.

Zato podsjećamo na ovu opciju sve koji je do sada nisu probali.

Postupak se može razlikovati u zavisnosti od uređaja koji koristite. Ipak riječ je o osnovnim koracima koje treba da uradite, te ne bi trebalo da bude teško:

  • Otvorite opciju Podešavanje (Settings)
  • Odaberite Ekran (Display)
  • Pronađite opciju Dark theme i pomjerite prekidač na poziciju Uključeno (On).

I to je to!

Ukoliko imate problem da pronađete ovu opciju, koristite pretragu na svom telefonu ukucavajući neki od ovih pojmova: Dark theme, Dark mode ili Night theme.

Nakon što ste ovu opciju aktivirali pozadina će se promijeniti iz bijele u crnu boju.

U ovom modu, sistemske i neke druge aplikacije, kao što su Gmail ili Messages, koje su ažurirane da podržavaju Dark mode, automatski će promijeniti svoj izgled na osnovu novih postavki sistema. Neke aplikacije to neće uraditi automatski, već će ponuditi opciju da odaberete da li želite ovu opciju ili ne.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije