Gadgets

Amazon će nas špijunirati usisivačima

Amazon će nas špijunirati usisivačima
Foto: Tanjug/AP | Amazon će nas špijunirati usisivačima
N.N.

Prema pisanju američkih medija, Amazon je za 1,7 milijardi dolara kupio kompaniju za robotske usisivače iRobot.

 Time će internet gigant dodatno ojačati prisustvo u potrošačkoj robotici, nakon što je prošle godine predstavio kućnog robota sa imenom „Astro“. Prema pisanju Verdža, model „rumba J7“ iRobota ima prednju kameru podržanu vještačkom inteligencijom koja može da identifikuje objekte u domu.

Iz perspektive pametnog doma, čini se da je jasno da Amazon želi iRobota zbog mapa koje generiše kako bi stekao duboko razumijevanje naših domova.

Kompanija za usisivače, zato, ima detaljno znanje o planovima naših domova i, što je najvažnije, o tome kako se oni mijenjaju, prenosi Verdž.

iRobot zna gdje je kuhinja, koje su sobe za djecu, gdje je sofa (i koliko je nova), i da li ste nedavno pretvorili gostinsku sobu u dječju.

Takva vrsta podataka je digitalno zlato za kompaniju čija je primarna svrha da nam proda više stvari.

Mnogi su zato zabrinuti zbog implikacija na privatnost, kao što je to bio slučaj i kada je predstavljen robot „Astro“.

Ljudi žele da kućna automatizacija radi bolje, ali ne žele da se odreknu intimnih detalja radi veće udobnosti, piše Verdž.

To je zagonetka u cijelom svietu tehnologije, ali je u našim domovima mnogo ličnija.

Amazonova istorija dijeljenja podataka sa policijskim upravama preko podružnice Ring, u kombinaciji sa pametnim zvučnicima Eho i sada temeljnim poznavanjem nacrta planova domova, daje prilično potpunu sliku svakodnevnog života.  

Svaki od iRobotovih „rumba“ usisivača kreće se po kućama više puta nedjeljno, mapirajući prostorije iznova i iznova.

Na najnoviji model, J7, iRobot je dodao kameru sa prednje strane, sa pogonom koji pokreće vještačka inteligencija, koja je detektovala više od 43 miliona objekata u domovima.

Drugi modeli imaju kameru niske rezolucije koja je zbog navigacije usmjerena ka plafonu.

Sve to čini vjerovatnim da se kupovina ne odnosi na robotiku, jer da je to ono što je Amazon želio, kupio bi kompaniju iRobot prije mnogo godina, prenosi Verdž.

Umjesto toga, vjerovatno je kupio kompaniju za relativno mali novac, jer je iRobot prijavio pad prihoda od 30 odsto zbog sve veće konkurencije, ne bi li dobio detaljan pogled u naše domove. Zašto? Jer poznavanje plana našeg doma pruža kontekst.

A u pametnom domu, u kojem Amazon igra veliku ulogu, kontekst je kralj, zaključuje Verdž.

(RTS)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije