Gadgets

Amazon predstavio "pametnu" klavijaturu: Stručnjacima zvuči užasno

Amazon predstavio "pametnu" klavijaturu: Stručnjacima zvuči užasno
Foto: N.N. | Amazon predstavio "pametnu" klavijaturu: Stručnjacima zvuči užasno

​Amazon je upravo predstavio svoju muzičku tastaturu (klavijaturu) sa ugrađenim kompozitorom koji radi pomoću vještačke inteligencije (AI). AWS DeepComposer je dvooktavna tastatura sa 32 dirke koja se može povezati sa računarom preko USB kabla.

Korisnici mogu da sviraju kratke melodije ili koriste unaprijed snimljene, i traže od tastature da ih "ukrasi" u jednom od četiri stila - džez, klasik, rok ili pop - i potom ga objave na Soundcloudu.

Portparol kompanije Amazon rekao je da je uređaj namjenjen programerima kao "zabavan i privlačan način" za sticanje novih vještina.

Profesor Nik Kolins, stručnjak za muzičku AI sa Univerziteta u Duramu, priznao je da je teško procjeniti kvalitet DeepComposer-a na osnovu jednog primjera koji je Amazon pružio na svom blogu.

"Ako bih morao da sudim samo na osnovu onoga što se nalazi na toj veb stranici, uopšte nisam bio impresioniran. To je užasno. Muzičar sa osnovnim sposobnostima sekvenciranja lako bi mogao da napravi bolje primere", rekao je on dok dr Oded Ben-Tal sa Univerziteta Kingston, koji je radio na AI muzičkim projektima, kaže da vidi ljude "da to koriste pet puta i zatim pređu na nešto drugo".

DeepComposer koristi oblik AI dubokog učenja koji se naziva "generativna adversarialna mreža" (generative adversarial network), koja koristi jednu neuronsku mrežu za generisanje sadržaja, a drugu za provjeru kvaliteta. Takvi sistemi su korišćeni da, na primjer, osmisle nove nivoe klasičnih video-igara ili izmene fotografije tako da izgledaju kao Van Goghove slike.

Centralna ideja u svim tim slučajevima, uključujući DeepComposer, jeste da AI može da uhvati ključne karakteristike umetničke forme i transformiše drugi materijal tako da dijeli i te osobine.

DeepComposer će biti dostupan za početak samo u SAD-u i koštaće 99 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije