Gadgets

Amazon prodaje narukvicu protiv rasipništva i proždrljivosti

Amazon prodaje narukvicu protiv rasipništva i proždrljivosti
Foto: N.N. | Amazon prodaje narukvicu protiv rasipništva i proždrljivosti

Mali je broj onih koji mogu da se pohvale kako nemaju ni jednu lošu naviku, te pušenje, pretjerano trošenje novca i prekomjerno uzimanje hrane predstavljaju zajednički problem koji odavno žudi za rješenjem.

Amazon je odlučio da ponudi rješenje, a u obliku narukvice koja bi mogla da pomogne onima koji se teško hvataju u koštac sa svojim porocima.

Radi se o narukvici Pavlok koja košta 200 dolara, a najzanimljiviji dio je što korisnika kontroliše uz pomoć nečega što podsjeća na neprijatnu šok terapiju. Narukvica funkcioniše u paketu sa prilagođenom aplikacijom, a ideja je jednostavna – korisnik je u obavezi da samostalno aktivira „šok“ svaki put kada počne da žudi za nečim što nije dobro za njega. Kreatori vjeruju da se nakon vremena neprikladne želje povezuju sa neprijatnošću, što doprinosi tome da budu sve rjeđe i rjeđe. Tako bi narukvica trebalo da utiče na primitivni dio mozga, a problem što korisnik funkciju aktivira sam, za šta je takođe potrebna određena snaga volje.

I samo ime – Pavlok – ukazuje na Pavlovljev eksperiment, koji je naučnik Ivan Pavlov sprovodio u okviru svojih istraživanja za koja je dobio i Nobelovu nagradu, a ostao zapamćen kao jedna od najvećih „naučnih zvijezda“ svih vremena, te postao i dio popularne kulture. Tako je nastao Pavlovljev refleks, koji je zapravo uslovljeni refleks ili nadražaj koji se formira uparivanjem različitih faktora. Uz bezuslovni nadražaj, Pavlov je naučio pse na novi, uslovljeni nadražaj kojeg oni prethodno nisu znali. Drugim riječima, pas je postajao gladan kada bi čuo zvuk zvona, budući da je neko vrijeme prije toga zvuk mogao da čuje svaki put tokom uzimanja hrane. Tako se i Amazon-ova narukvica zasniva na ovom konceptu, što izgleda pomalo neobično, budući da je korisnik onaj koji vrši „eksperiment“, ali i onaj nad kojim se „eksperiment“ sprovodi.

(Distractifity)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije