Gadgets

Američka mornarica zabranila TikTok

Američka mornarica zabranila TikTok
Foto: Ilustracija | Američka mornarica zabranila TikTok

Američka mornarica zabranila je svojim službenicima korištenje popularne kineske aplikcije TikTok na službenim uređajima.

U službenoj obavijesti navodi se kako je TikTok "prijetnja kibernetičkoj bezbjednosti" te će svakom ko na svom uređaju ima instaliranu tu aplikaciju biti uskraćen pristup mornaričkoj internoj mreži.

Ovo nije prvi put da američka vojska povlači poteze protiv TikToka. Još u novembru naredili su bezbjednosnu procjenu aplikacije nakon što je američki senator Čak Šumer izrazio zabrinutost sve širom upotrebom aplikacije među zaposlenim vojnim osobama.

Stručnjaci za nacionalnu bezbjednost upozorili su na način na koji TikTok prikuplja i upravlja korisničkim podacima, uključujući korisnički sadržaj i komunikaciju, IP adrese, podatke o lokaciji, metapodatke i ostale lične informacije, istakao je senator Šumer.

Tada američka vojska nije u potpunosti zabranila korištenje TikToka već je od svojih zaposlenih ka zatražila da ne objavljuju objave u kojima pozivaju na priključivanje vojsci, dok su u uniformi ili obavljaju službene dužnosti.

Ali, nakon mornaričke zabrane, ne bi iznenadilo da isto naprave i drugi rodovi vojske ili možda američke oružane snage u potpunosti.

(zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije