Gadgets

Pratite nas na Google news

Američki biometrijski laser prepoznaje teroriste na 200 metara razdaljine

Američki biometrijski laser prepoznaje teroriste na 200 metara razdaljine
Foto: N.N. | Ilustracija
N.N.

Najnoviji američki vojni laser – Džetson (koji je ime dobio po poznatom futurističkom crtanom filmu "The Jetsons), u stanju je da prepozna osobu na udaljenosti do čak 650 fita, odnosno 198 metara, očitavanjem vibracija njenog srca.

Nova tehnologija, koju je razvio Pentagon, u bliskoj budućnosti bi mogla da počne da se koristi za prepoznavanje terorista za kojima se traga, prije snajperskog ili napada dronom.

Cilj razvoja ovog uređaja je da on uskoro postane dio arsenala specijalnih američkih specijalnih jednica. Prototip uređaja "dobacuje" razdaljinu od 198 metara, ali stručnjaci vjeruju da će buduće verzije imati veći domet, piše MIT Technology Review.

Stjuart Remali, iz Kancelarije za tehničku podršku pentagonovog Odjeljenja za borbu protiv terorizma, kaže da "ne bi išao toliko daleko da kaže da će ova tehnologija moći nekoga da prepozna iz svemira" ali je uvjeren da će finalna verzija uređaja imati domet veći od 200 metara.

Američka vojska razvija sistem Džetson već nekoliko godina. Cilj im je da, kada uređaj bude potpuno upotrebljiv, može da koristi jedinstveni ritam svakog srca kako bi određenu osobu mogao da prepozna u gomili, prenosi The Sun.

Džetson prvo infracrvenim laserom prepoznaje vibracije srca. Potom ih povezuje sa određenom osobom na sličan način kao što to rade svi ostali sistemi za biometrijsku identifikaciju (npr. čitača otiska prstiju).

A kada otkucaj srca otkrije prisustvo "cilja", operativci mogu da otvore vatru bez straha da bi mogli da pogode pogrešnu osobu, tvrde iz Pentagona.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije