Gadgets

Analitičar: Apple sljedeće godine prelazi na USB-C

Analitičar: Apple sljedeće godine prelazi na USB-C
Foto: Unsplash | Analitičar: Apple sljedeće godine prelazi na USB-C

Apple se sprema da sljedeće godine zamijeni vlasnički Lightning port na svojim iPhone uređajima za skoro univerzalno prihvaćen USB-C, tvrdi poznati analitičar Ming-Či Kuo.

Kuo je rekao da će Apple izvršiti promjenu 2023. godine, zasnivajući ovu tvrdnju na neodređenoj "anketi", u kojoj su vjerovatno učestvovali proizvođači komponenti, od kojih izgleda da Kuo dobija mnogo svojih informacija o budućim Apple proizvodima.

Kuo je rekao da bi usvajanje USB-C "moglo poboljšati brzinu prenosa i punjenja iPhone-a u hardverskom dizajnu, ali konačni detalji specifikacije i dalje zavise od podrške za iOS".

Predviđanje ovog analitičara teško da je bez presedana - glasine i spekulacije o tome da će Apple usvojiti USB-C za iPhone kovitlaju se godinama.

Industrija pametnih telefona u cjelini je prihvatila reverzibilni USB-C standard, a i sam Apple se delimično uključio, dodajući USB-C na svoje najnovije iPad-ove i koristeći USB-C-kompatibilne Thunderbolt portove na mnogim Mac računarima.

Pritisak da se pređe na USB-C dolazi i od zakonodavnih organa, a EU još uvijek razmatra predlog kojim bi USB-C portovi postali obavezni na pametnim telefonima i drugoj elektronici (sa namjerom da se smanji e-otpad standardizovanjem punjača i kablova za prenos podataka).

Pa ipak, Apple je uvijek djelovao posebno protiv te ideje. Rečeno je da bi kompanija radije napravila svoje iPhone uređaje bez portova, oslanjajući se na bežično punjenje i prenos podataka, nego da "ometa" svoje uređaje dodavanjem USB-C standarda.

I sam Kuo je prošle godine rekao da Apple ne razmatra USB-C portove. U martu 2021. rekao je da Apple planira da zadrži Lightning portove na iPhone-u u "doglednoj budućnosti" — delimično da bi održao unosni program kompanije Made for ‌iPhone‌ (MFi), a dijelom radi bolje hidroizolacije.

Možda je, međutim, Lightning jednostavno prestao da bude popularan. Kao što je MacRumors primijetio u nedavnom članku, kada je Apple predstavio standard u septembru 2012. godine, Fil Šiler ga je nazvao "modernim konektorom za sljedeću deceniju".

Pa, sada je maj 2022. godine i decenija je skoro prošla.

(Telegraf)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije