Gadgets

Apple će obavještavati da vam je iPhone hakovan

Apple će obavještavati da vam je iPhone hakovan
Foto: Torsten Dettlaff/Pexels | Apple će obavještavati da vam je iPhone hakovan

Apple je u nedavno objavio da je podnio tužbu protiv NSO grupe. Apple je objasnio da je NSO Grupa eksploatisala sada zakrpljenu ranjivost, kako bi probila sigurnost iOS uređaja.

Istog dana kada je Apple najavio tužbu, kompanija je objavila i članak sistem podrške. U toj objavi, Apple otkriva kako planira da upozorava korisnike obavještenjima o pretnjama.

Kako funkcionišu Apple obavještenja o pretnjama

Ako kompanija posumnja da je neko hakovao Apple uređaj, obavijestiće korisnika na dva načina.

Prvo, Apple će prikazati obavještenje o prijetnji na vrhu stranice, kada korisnik posjeti i prijavi se na sajt appleid.apple.com. Pored toga, Apple će poslati imejl i iMessage obavještenje na broj telefona i adresu e-pošte povezane sa Apple ID-om korisnika. Svako od ovih obavještenja o prijetnji će pojasniti dodatne korake koje korisnik može da preduzme da zaštiti svoje uređaje.

Apple objašnjava da ne postoji savršen sistem za otkrivanje napada. Čak i ako dobijete obavještenje o pretnji, to ne mora da znači da je strana vlada hakovala vaš telefon. Moguće je da neka Apple obavještenja o pretnji mogu biti lažni alarmi ili da neki napadi nisu ni otkriveni.

Appleova obavještenja o pretnjama nikada od korisnika neće tražiti da kliknu na link, otvore datoteku, instalirate aplikaciju ili otkriju svoju lozinku. Ako želite da znate da li je obavještenje originalno, prijavite se na Apple ID sajt. Ako ne možete da pronađete obavještenje na vrhu stranice, neko pokušava da vas prevari.

Kako izbjeći da budete žrtva hakovanja

Apple je objavio listu najboljih praksi koje bi svi trebalo da primenjuju da bi ostali bezbjedni na mreži:

  • Ažurirajte uređaje na najnoviji softver, jer to uključuje najnovije bezbjednosne ispravke
  • Zaštitite uređaje lozinkom
  • Koristite autentifikaciju u dva koraka i jaku lozinku za Apple ID
  • Instalirajte aplikacije iz App Storea
  • Koristite jake i jedinstvene lozinke na internetu
  • Ne klikćite na linkove ili dodatke nepoznatih pošiljalaca

Konačno, ako mislite da se neko infiltrirao u vaš telefon, ali niste dobili obavještenje o prijetnji, zatražite stručnu pomoć. Naravno, vjerovatnoća da će bilo koji slučajni pojedinac biti meta je relativno mala, ali uvijek možete biti na oprezu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije