Gadgets

Apple će od sljedeće godine omogućiti da sami popravite iPhone

Apple će od sljedeće godine omogućiti da sami popravite iPhone
Foto: Ilustracija | Apple će od sljedeće godine omogućiti da sami popravite iPhone

Apple je objavio pomalo neobičnu vijest, kako za proizvođača iPhonea tako i opšte za industriju potrošačke elektronike. Naime, Apple će kupcima ponuditi mogućnost servisiranja vlastitih uređaja preko "Self Service Repair" programa.

Početkom sljedeće godine, prvo za tržište SAD-a, a kasnije i na ostalima, Apple će kupcima nuditi upute, rezervne dijelove i alate za popravljanje uređaja. Korisnik kojem se razbije ekran, oštetiti zvučnik ili baterija izgubi na kapacitetu, moći će od Applea naručiti potrebnu opremu da sam obavi popravak.

U ovaj program će prvo biti uključeni smartfoni iz iPhone 12 i iPhone 13 serije, a nakon njih i Mac računala sa M1 procesorima. Ovo je zaista hvale vrijedna inicijativa jer u većini slučajeva se lakše odlučiti na kupovinu novog uređaja nego na popravak, dok bi ovim programom vijek korištenja uređaja mogao bit produžen, što je dobro za okolinu, a i za kućne budžete.

Kako ovaj Appleov program još nije krenuo s radom, treba pričekati i vidjeti kako će sve skupa biti izvedeno. Hoće li popravak iz vlastite radionice postati isplativiji od kupovine novog uređaja i koliko brzo će se ovaj program proširiti izvan SAD-a. Isto tako, bit će zanimljivo vidjeti hoće li konkurencija krenuti u sličnom smjeru i kako će sve odraziti na dio ekonomije koji se bavi popravljanjem elektronike.

(Mob.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije