Gadgets

Apple mora da isplati 50 miliona dolara zbog pokvarenih tastatura

Apple mora da isplati 50 miliona dolara zbog pokvarenih tastatura
Foto: Ilustracija/Arhiva | Apple mora da isplati 50 miliona dolara zbog pokvarenih tastatura

Uprkos prigovorima, američki sudija je podržao nagodbu od 50 miliona dolara koja je rezultat grupne tužbe protiv Apple-a zbog nedostataka na MacBook letir-tastaturama.

U novembru 2022, sud je dao preliminarno odobrenje za nagodbu u grupnoj tužbi protiv Apple-a. Tužba, ovjerena 2021. i podnesena 2018. godine, uključivala je vlasnike modela MacBook, MacBook Air i MacBook Pro iz 2015. i 2016. godine.

Američki sudija Edvard Davila odobrio je odštetu, nazvavši je "pravičnom, prikladnom i razumnom", prenio je Rojters.

Nekoliko kupaca se žalilo da je Apple znao da je leptir mehanizam neispravan, ali je uprkos tome nastavio da prodaje uređaje koji su ga koristili (uglavnom MacBook Pro proizvedeni između 2015. i 2019.), skrivajući nedostatak od potrošača, piše Italija 24 Press News.

Apple je pristao na nagodbu sredinom 2022. da plati 50 miliona dolara za rješavanje problema. Sporazum je dobio preliminarnu saglasnost od sudije prošlog decembra, navodi Index.hr.

Sporazum je kasnije dobio mnogo primjedbi. Na primjer, jedna pritužba je ukazivala na neadekvatnost skromnih 125 dolara, s obzirom da popravke tastature često koštaju više od 300 dolara.

Drugi su, međutim, tvrdili da je nepravedno uskratiti nadoknadu vlasnicima MacBook-a koji su imali problema sa tastaturom bez zahtjeva za popravku. Međutim, ove primjedbe su odbijene.

Iako će Apple platiti 50 miliona dolara, čak 15 miliona će otići advokatskoj firmi koja vodi slučaj. Apple kupci u državama kao što su Kalifornija, Njujork, Florida, Ilinois, Nju Džersi, Vašington i Mičigen dobiće 50, 125 ili 395 dolara, u zavisnosti od toga koliko puta im je tastatura zamijenjena ili popravljena. Cijela situacija važi samo za kupce iz Sjedinjenih Država.

Leptir mehanizam, namijenjen da obezbijedi elegantnije, modernije iskustvo sa tastaturom, pokazao se kao jedan od najvećih tehnoloških promašaja u posljednjih nekoliko decenija. (b92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije