Gadgets

Apple povećao narudžbe novog A15 Bionic čipseta

Apple povećao narudžbe novog  A15 Bionic čipseta
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | Apple povećao narudžbe novog A15 Bionic čipseta

Dok svijet trese opša logistička kriza, Apple se profilira kao firma s najotpornijim logističkim lancem. Iako je i proizvođač iPhonea osjetio opštu nestašicu komponenti, to je i dalje znatno manje od drugih na tržištu, što su spomenuli i analitičari.

Posljednje novosti s Tajvana sugerišu da je Apple od TSMC-a zatražio povećanje isporuka novog A15 Bionic čipseta.

Novi A15 nalazi se na novopredstavljenoj seriji iPhone 13 smartfona, kao i na novom iPad miniju. A15 Bionic izveden je u 5nm procesu, kao i njegov prethodnik A14, no novi SoC dolazi s više memorije, većim grafičkim mogućnostima i poboljšanjima na području performansi kod strojnog učenja. Digitimes piše da je Apple povećao narudžbe od TSMC-a za A15 Bionic, ali je smanjio narudžbe za neke starije generacije čipseta.

Nadalje, TSMC će uspjeti ispuniti financijski cilj od 20 odsto rasta prihoda u 2021. godini, uprkos pritisku tržišta, odnosno mnogo većem potraživanju procesora nego što firma može isporučiti. Appleovo povećanje narudžbi neće uticati na dogovorene isporuke u 2021. godini, nego se odnosni na period nakon, odnosno 2022. godinu.

Isto tako, tajvanski TSMC povećao je cijene svojih proizvoda i do 20 odsto, što će se sigurno odraziti i na cijene elektroničkih proizvoda na tržištu. Appleu je navodno proizvodnja A15 čipseta poskupljela samo tri odsto, vjerovatno iz razloga što je Apple TSMC-ov najveći klijent.

TSMC navodi i da je identifikovao kupce koji su njihove proizvode kupovali za skladištenje, bilo zbog straha američko-kineskog tehnološkog rata, ali i opšte nestašice što dodatno samo povećava nestašicu.

(Mob.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije