Gadgets

Apple predstavio iPhone SE i iPad Pro

Apple predstavio iPhone SE i iPad Pro
Apple predstavio iPhone SE i iPad Pro

Kompanija Apple na svom događaju u Kaliforniji predstavila je nekoliko noviteta. Vjerovatno najzanimljiviji od svih je mala verzija popularnog iPhonea.

Pored malog iPhonea SE, na današnjoj Apple promociji je predstavljena takođe min verzija iPada, nazvana iPad Pro.

Apple je na svom događaju u Kaliforniji upravo predstavio iPhone SE, kompanijin novi 4-inčni telefon. U pitanju je manja i jeftinija opcija naspram Apple iPhone 6s i 6s Plus modela. Apple iPhone SE je praktično miks iPhone 5 i iPhone 6 generacija telefona, a implementira veličinu i dizajn prve i najnovije specifikacije i mogućnosti druge verzije uređaja. Apple naziva iPhone SE najmoćnijim 4-inčnim smartfonom ikada.

U srcu iPhone Se telefona nalazi se 64-bitni Apple A9 procesor, sa ugrađenim M9 koprocesorom (koji ima i iPhone 6s). Ovo znači da iPhone SE može da pokreće igre isto kao i kompanijin aktuelni flagship model, a tu je i Hey Siri funkcionalnost. Kamera je takođe ista kao i kod 6s modela, a u pitanju je 12MP iSight kamera sa dual-tone blicem i mogućnošću za Live Photos i 4K video.

U poređenju sa iPhone 5s modelom, iPhone SE ima brži LTE, brži Wi-Fi (802.11ac), bolju bateriju, nove mikrofone i dodatak za Apple Pay podršku. Novi iPhone SE dolazi sa početnom cijenom od 399 dolara, za model od 16GB, odnosno 499 dolara za 64GB model (na tržištu Evrope cijene će biti 489 i 589 evra). Telefon će biti dostupan u zlatnoj i roze zlatnoj verziji, uz tradicionalnije svetle i tamne opcije. Prednaručivanje telefona kreće od 24. marta, a na tržište stiže od 31. marta. Apple iPhone SE će biti dostupan u preko 100 zemalja do kraja maja.

Apple je predstavio i svoj novi iPad Pro, manju verziju tableta predstavljenog prošle godine. Novi iPad Pro ima 9.7-inčni displej i težak je manje od 450 grama. Novi Pro tablet je iste veličine kao i iPad Air 2, za koju Apple ističe da je najpopularnija veličina kada su iPad uređaji u pitanju.

Displej novog iPada je za 35 procenta svjetliji i nudi za 40 odsto manju refleksiju nego što je to slučaj sa ekranom iPad Air 2 modela. Kompanija takođe tvrdi i da je 9.7-inčni displej najsvjetliji tablet ekran na tržištu. Displej odlikuje nova "True Tone Display" tehnologija, koja temperaturu boje ambijentalnog svjetla i prilagođava je displeju. Tablet takođe koristi i prednosti redukcije plavog svjetla, koja dolazi sa iOS 9.3 verzijom softvera.

Izuzev manjeg displeja, novi iPad Pro je dosta sličan većem modelu tableta: pokreće ga A9X procesor, prisutan je sličan sistem sa četiri zvučnika, a tu je i manja verzija Smart Keyboard tastature. Tablet je kompatibilan sa Pencil stylus pametnom olovkom. Ostali dodaci uključuju novi SD čitač kartica preko Lightning porta i USB kamera adapter. Kada smo kod kamere, novi ipad pro ima 12MP kameru na poleđini (fokus pikseli, dual-tone blic, Live Photos, 4K video) i prednju 1.2MP FaceTime kameru.

Novi iPad Pro od 9.7 inča će biti dostupan u četiri boje (space grey, silver, gold, rose gold) i sa tri različita skladišna kapaciteta, od 32GB do 256GB. Model od 32GB će koštati 599 dolara, verzija sa 128GB skladišnog kapaciteta će koštati 749 dolara, a verzija sa 256GB skladištem će imati cenu od 899 dolara. Ovo su cene za Wi-fi modele. LTE verzije tableta će koštati još 130 dolara više. Cijene za Evropu će biti prilično paprene, pa tako 32GB model košta 689 evra, 128GB model košta 869 evra, dok 256GB model ima cijenu od čak 1049 evra. Prednaručivanje iPad Pro 9.7-inč tableta kreće od 24. marta, a na tržištu će se naći od 31. marta.

(NN/b92/benchmark.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije