Gadgets

Apple sprema budžetski VR Headset

Apple sprema budžetski VR Headset
Foto: Pixabay | Apple sprema budžetski VR Headset

Apple je prije nekoliko mjeseci predstavio svoj VR Headset, ali se pokazalo da njegova prodaja ne ide baš najbolje. To i nije neko iznenađenje, ako se uzme u obzir cijena od 3.500 dolara. Nedavni izvještaji ukazuju da Apple zbog toga želi da se fokusira na budžetsku varijantu, za koju vjeruje da će se mnogo bolje prodavati. Jedino je nejasno na kojim komponentama će se najviše uštedjeti.

Najnoviji izvještaj kaže da bi ušteda mogla da ide u pravcu smanjenja rezolucije, uz istovremeno povećanje fizičkih dimenzija OLED panela. To je objavio The Elec, korejski sajt koji prati industriju poluprovodnika. Oni su, prateći Apple-ov lanac nabavke, uočili promjenu u zahtjevima za OLED-on-Silicon (OLEDoS) panelima, koji se upotrebljavaju u Vision Pro uređaju. Za Vision Pro, Apple se oslanjao na (skupe) Sony-jeve mikrodispleje. Kapacitet proizvodnje ovih displeja je oko 900.000 jedinica godišnje. Za svoju budžedsku verziju VR Headset-a kompanija vjeruje da će im biti potrebno više OLED ekrana, pa su se okrenuli ka drugim proizvođačima.

Stoga je Apple zahtijevao informacije od Samsung-a i LG-ja, koliki su njihovi kapaciteti proizvodnje OLEDoS panela. Prema specifikacijama koje su poslali, to bi trebalo da budu displeji dijagonale 2 ili 2.1 inč, sa 1.700 PPI. Ovakvi displeji nude znatno manju oštrinu u odnosu na Vision Pro, koji posjeduje 1.42“-ni OLEDoS panel sa 3.660 x 2.300 PPI. Ipak, čak i ovaj lošiji displej je i dalje bolji od displeja u Meta Quest 3 VR Headset-u, koji ima gustinu od 1.218 PPI.

U izvještaju se zaključuje da će novi displeji biti upotrebljeni za jeftiniju varijantu VR headset-a, jer prosto ne postoji ništa drugo za šta bi Apple mogao da ih iskoristi. Kompanija nije potvrdila ove navode, pa je teško reći koliko bi (ako počnu da se prodaju), ovi VR Headse-i mogli da koštaju.

(PCPress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije