Gadgets

Apple uskoro predstavlja svoj uređaj za proširenu i virtuelnu realnost

Apple uskoro predstavlja svoj uređaj za proširenu i virtuelnu realnost
Foto: Unsplash/Bangyu Wang | Apple uskoro predstavlja svoj uređaj za proširenu i virtuelnu realnost
N.N.

Upravni odbor kompanije Apple dobio je uvid u ranu verziju potpuno novog uređaja, koji kompanija razvija već nekoliko godina.

Dok je u vrijeme Stiva Džobsa oko Applea vladao zavjet ćutanja i informacije iz kompanije o budućim proizvodima u javnost su curile "na kašičicu", danas je situacija potpuno drugačija. Ne samo da već danas "znamo" kako će izgledati i kakve će opcije imati iPhone kojeg će predstaviti u septembru, nego su nam poznati i planovi za iPhone 15 i savitljivi iPhone.

Takođe, poznata su i dva potpuno nova proizvoda na čijem razvoju u kompaniji rade, a koja bi mogla biti od veoma velike važnosti za budućnost Applea.

Riječ je o pametnim naočarama, odnosno "headset" uređaju s podrškom za AR i VR, kao i električnom automobilu. Nove informacije koje su tehnološki mediji ovih dana objavili sugerišu da Apple nije tako daleko od predstavljanja AR/VR uređaja.

Naime, taj uređaj je nedavno predstavljen upravnom odboru kompanije, što analitičari smatraju znakom da se bliži dan njegovog zvaničnog predstavljanja. Sljedeća Appleova konferencija je u prvoj polovini juna (WWDC) i možda ćemo upravo na njoj saznati neke detalje o Apple Glasses, ili kako već bude naziv tog uređaja. Kako naglašavaju na Bloombergu, nije neuobičajeno da upravni odbor ponekad dobije uvid u rani razvoj novih proizvoda. S obzirom na to da je njihova uloga savjetodavna, moraju biti upoznati i sa insajderskim informacijama.

Do sada smo čitali različite informacije o Apple AR/VR uređaju, odnosno uređajima, a posljednje ukazuju na to da model koji je predstavljen odboru ima tri ekrana visoke rezolucije (jedan je spoljašnji), brojne senzore koji će pratiti okolinu i pokrete, a biće zasnovan na procesoru sličnom čipu M1. O cijenama se još ne govori, ali je jasno da ovaj uređaj neće biti jeftin pa će za njega vjerovatno biti potrebno izdvojiti veću svotu novca.

Osim na samom uređaju, posljednje informacije pominju da je Apple ubrzao i razvoj rOS-a, operativnog sistema koji će pokretati takve uređaje za proširenu i virtuelnu stvarnost.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije