Gadgets

Ažurirajte svoj iPhone i iPad odmah

Ažurirajte svoj iPhone i iPad odmah
Foto: Jeremy Bezanger/Unsplash | Ažurirajte svoj iPhone i iPad odmah

​Apple je objavio zakrpu za novootkrivenu "zero day" ranjivost za koju kaže da je mogla da bude eksploatisana od strane hakera.

"Zero day" ranjivost znači da postoji ugroženost softvera za koju još ne postoji zakrpa, a koja je potencijalno već eksploatisana.

Kompanija navodi da je ova ranjivost "nultog dana", za koju je sada izbačena zakrpa, mogla da utiče na mnoštvo Apple telefona i tableta.

Zakrpa dolazi sa najnovijim ažuriranjima kompanije za linije telefona i tableta, iOS 15.0.2 i iPadOS 15.0.2.

U hitnom bezbjednosnom saopštenju objavljenom navodi se da ranjivost utiče na sljedeće uređaje "iPhone 6s i novije verzije, iPad Pro (svi modeli), iPad Air 2 i noviji, iPad 5. generacije i noviji, iPad mini 4 i noviji, i iPod touch (Sedma generacija)".

Kompanija je objavila da bi eksploatacijom greške u uređaju, hakeri mogli da preuzmu kontrolu nad telefonom ili tabletom i učine sve što žele sa njima. Ovo može uključivati stvari poput ubrizgavanja zlonamjernog softvera ili krađe podataka - ne naročito zabavne stvari.

Apple kaže da je tu ranjivost otkrio "anonimni istraživač".

I pored toga, nije pružio mnogo detalja o tome ko bi mogao da je cilja ili kako je otkrivena. Dali su joj oznaku CVE-2021-30883.

Iako nije potpuno jasno da ova bezbjednosna greška vidi mnogo aktivnog iskorišćavanja, takođe nije jasno ni da nije - i korisnici ne bi trebalo čekaju da bi saznali.

Neredovno ažuriranje uređaja je najlakši, najžalosniji način da se ugroze podaci i bezbjednost na mreži - stoga idite, ažurirajte i budite sigurni.

The Record napominje da aktuelno ažuriranje predstavlja 17. zakrpu "nultog dana" ove godine, napravljenu samo za Appleove proizvode.

Prethodna velika zakrpa uslijedila je u septembru kada je kompanija najavila hitno bezbjednosno ažuriranje zbog ranjivosti koja je navodno ostavila 1,65 milijardi uređaja mjesecima podložnim infiltraciji putem špijunskog softvera, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije