Gadgets

Baterija od papira proizvodi struju iz pljuvačke

Baterija od papira proizvodi struju iz pljuvačke
Foto: Screenshot | Baterija od papira proizvodi struju iz pljuvačke

Istraživači sa Univerziteta u Binghamtonu napravili su bateriju koju aktivira jedna kap pljuvačke, nakon čega ona može da generiše dovoljno električne energije da 20 minuta napaja LED sijalicu.

"Baterija je napravljena od posebnih bakterijskih ćelija koje imaju sposobnost prikupljanja spoljnih elektrona na elektrodu", rekao je profesor na Univerzitetu u Binghamton i jedan od istraživača Seokeun Čoi.

"Ova baterija može se koristiti i u ekstremnim klimatskim uslovima poput onih u pustinji. Sve što vam treba je organska supstanca kako bi ste rehidrirali i aktivirali bakterijske ćelije koje su zamrznute", objasnio je on.

Pljuvačka u bateriji pljuvačka ima dvije funkcije. Ona budi zamrznute ćelije iz njihovog sna i pruža hranu za mikroorganizme. Baterija će početi da proizvodi energiju samo nekoliko minuta nakon što pljunete na nju, piše Popular Science.

Baterija će moći da se koristi za napajanje malih medicinskih uređaja, kao što su npr. testovi za trudnoću i HIV testovi. To je velika prednost za države u razvoju, u kojima mnogi ljudi ne mogu da priušte konvencionalne baterije. Osim pljuvačke, bateriju može da pokrene bilo koji izvor organskog materijala, uključujući kapi prljave vode.

Baterija je izrađena od nekoliko materijala, papira, ugljenika i vosak. Lako se proizvodi i ne sadrži otrovne supstance, što je prednost u poređenju sa konvencionalnim baterijama, koje nakon bacanja ispuštaju otrovne hemikalije.

(Popsci.com/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije