Gadgets

Brisel drakonski kaznio "Tiktok"

Brisel drakonski kaznio "Tiktok"
Foto: Pixabay | Brisel drakonski kaznio "Tiktok"

BRISEL - Regulator EU kaznio je danas kinesku društvenu mrežu "Tiktok" sa 345 miliona evra zbog kršenja pravila o podacima o djeci, što je nova mjera evropskog bloka protiv poslovne prakse tehnoloških giganata.

Ova kazna je kulminacija dvogodišnje istrage irske Komisije za zaštitu podataka (DPC).

Irska nadzorna služba, koji igra ključnu ulogu u nadgledanju strogih opštih propisa EU o zaštiti podataka, dala je "Tiktoku" tri mjeseca "da svoju obradu uskladi" sa propisima.

DPC je u septembru 2021. godine počeo da provjerava usklađenost "TikToka" sa opštim pravilima povodom podešavanja platforme i obrade ličnih podataka korisnika mlađih od 18 godina, objavio je AFP, prenosi Srna.

Pregledane su mjere "Tiktoka" za provjeru starosti osoba mlađih od 13 godina i nije utvrđeno da postoje kršenja propisa, ali je otkriveno da platforma nije pravilno procijenila rizike za mlađe ljude koji se registruju na servisu.

Regulator je u današnjoj presudi istakao da su djeca koja su se prijavljivala imala naloge na "Tiktoku" podrazumijevano postavljene kao javne, što znači da svako može da vidi ili komentariše njihov sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije