Gadgets

Cijena kamere sa 400 megapiksela je nevjerovatna

Cijena kamere sa 400 megapiksela je nevjerovatna
Foto: N.N. | Cijena kamere sa 400 megapiksela je nevjerovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cijena je prilično izvanredna.

Očigledno je da nemaju svi kameru koja vrijedi 48.000 evra koja može da snima fotografije do 400 megapiksela. Hasselblad je jedna od vodećih kompanija u svijetu fotografije već 75 godina. H6D-400C MS model koji će biti lansiran u martu, sadrži tehnologiju koju teško da ćete moći uskoro da koristite.

Prethodnik ovog modela mogao je da snimi 200 megapiksela. Novi kvalitet su postigli pomoću multi-shot tehnologije koja je zamijenila smiješno velike senzore. Kao što možete vidjeti na slici, pomjeraju senzor kako bi povećali gustinu piksela. Da biste dobili sliku od 400MP, potrebno je pomjeriti 6 različitih slika.

Fotoaparat snima četiri fotografije od 100MP koje su pomjerene za 1 piksel, zatim dvije koje su pomjerene za pola piksela. Rezultat je 16-bitna TIFF slika sa rezolucijom 23.200 x 17.400, što znači veličinu datoteke od 2.4GB.

S obzirom na to da kamera snima 6 fotografija u nizu, ne može fotografisati objekte u pokretu, uglavnom zbog toga što bi trebalo da bude povezana sa vašim računarom pomoću kabla.

Ovakvi uređaji koriste se za fotografisanje pejzaža i modne fotografije. Senzor slike je prilično veliki – do 6 x 9 centimetara. U slučaju drugih kamera sa promjenjivim objektivima i senzorom punog okvira, ovaj broj je oko 24 x 36 milimetara.

Dovoljno je da pogledate snimljene fotografije kako biste zaključili da je ova kamera namijenjena izrazito maloj ciljnoj grupi. Bez obzira da li je riječ o umjetnosti ili primijenjenoj fotografiji, većina fotografa nema priliku da koristi uređaj poput ovog tokom svoje karijere, piše "iMagazin"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije