Gadgets

CyberDog je novi robot ljubimac iz kompanije Xiaomi

CyberDog je novi robot ljubimac iz kompanije Xiaomi
Foto: Pixabay | CyberDog je novi robot ljubimac iz kompanije Xiaomi

Kineski tehnološki gigant Xiaomi predstavio je četvoronožnog robota po imenu CyberDog: eksperimentalnu mašinu otvorenog koda za koju kompanija kaže da "ima neispričive mogućnosti".

Nije jasno koju svrhu Xaomi predviđa za CyberDog, naveo je The Verge. U saopštenju za javnost, kompanija je naglasila prirodu dizajna mašine otvorenog koda, kao i da će u početku objaviti samo 1.000 jedinica za "ljubitelje Xiaomi-a, inženjere i ljubitelje robota".

Kompanija kaže da se nada da će ovi prvi korisnici “podstaknuti razvoj i potencijal četveronožnih robota“. Prvih 1.000 jedinica koštaće samo 9.999 juana, ili otprilike 1.540 dolara (mada nije jasno da li će ova cijena biti ista za buduća izdanja).

Isto saopštenje za javnost ističe CyberDogovu "prirodu sličnu kućnim ljubimcima", uključujući i sposobnost da reaguje na glasovne komande i prati svog vlasnika kao pravi pas. Gledajući slike CyberDoga, međutim, jasno je da Xiaomi ne predstavlja mašinu kao što je to Aibo, Sonijev robot.

Dok je Aibo mali i sladak, CyberDog je elegantan i futurističan - čak i pomalo opasan.

Xiaomi ističe da je CyberDog dovoljno spretan da izvrši kolut unazad, može da hoda brzinom od 3,2 m/s (u poređenju sa Spotovim 3,9 m/s) i da ima težinu od 3 kg (u poređenju sa 5,2 kg Spota). CyberDog pokreće Nvidijina Jetson Xavier AI platforma i opremljen je nizom kamera i senzora.

To uključuje senzore za dodir, GPS modul, ultraširokougaoni "fish-eye" objektiv i Intelovu kameru RealSense D450 za mjerenje dubine prostora. Ove komponente omogućavaju robotu poluautonomnu navigaciju.

"CyberDog može analizirati svoju okolinu u realnom vremenu, kreirati navigacijske karte, iscrtati odredište i izbjeći prepreke. Zajedno sa ljudskim držanjem i prepoznavanjem lica, CyberDog je u stanju da prati svog vlasnika i da se kreće oko prepreka", kaže Xiaomi. Mašina takođe može da reaguje na glasovne komande, uključujući prepoznavanje riječi za buđenje i uputstava, ili može da se kontroliše pomoću povezane aplikacije za pametni telefon.

CyberDog takođe ima tri USB-C porta i jedan HDMI port, za koje Xiaomi navodi da se mogu koristiti za prilagođavanje hardvera. Kompanija predlaže da se "Lidar" senzore, panoramske kamere i jaka svjetla za istraživanje mogu dodati robotu, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije