Gadgets

Pratite nas na Google news

Da li će 2020. biti godina jeftinijih smartfona?

Da li će 2020. biti godina jeftinijih smartfona?
Foto: Ilustracija | Da li će 2020. biti godina jeftinijih smartfona?
N.N.

Nakon nekoliko godina rasta cijena i pada prodaje tokom ove godine mogli bi vidjeti više odličnih modela smartfona koji neće koštati hiljadu američkih dolara,

Prije 13 godina Stiv Džobs je predstavio prvi pametni telefon i time označio početak ere u kojoj će ti uređaji postati sveprisutni i neizostavni dio naše svakodnevice.

Pritom su se razvili u superbrze računare džepnog izdanja s kamerama koje su u rangu s profesionalnim. Ali, najveća promjena koju možemo očekivati u narednih godinu dana vjerojatno neće imati veze s boljim performansama, novim ekranima ili jačim kamerama.

Prije će biti kako ćemo se morati suočiti s time kako visokokvalitetni smartfoni sa funkcijama kao što su prepoznavanje lica i ekranima bez rubova više neće koštati hiljadu američkih dolara komad. Nakon nekoliko godina podizanja cijena, 2020. bi mogla biti godina tokom koje ćemo dobiti jeftinije pametne telefone s naprednim funkcijama.

Samsung je već predstavio modele Galaxy S10 Lite i Galaxy Note 10 Lite. Oba su verzije njihovih prošlogodišnjih top modela i nude većinu značajki kao i perjanice, ali vjerovatno uz nižu cijenu.

Kompanija TCL, inače poznatija po televizorima, ponudila je novi smartfon s operativnim sistemom Android koji će koštati manje od 500 američkih dolara. TCL 10 Pro opremljen je funkcijama koje nema ni dvostruko skuplji Appleov iPhone 11 Pro, kao što su čitač otiska prsta ugrađen u ekran i četiri leće kamere pozadi.

Prema najavama, neće biti jedini. Apple bi mogao napokon u prodaju pustiti nasljednika modela iPhone SE, jeftinijeg smartfona iz 2016. godine. Priča se kako bi i Google mogao u ponudu uvrstiti iduće izdanje jeftinijeg modela iz serije Pixel. Google Pixel 4a mogao bi izgledati slično kao i 3a, ali s manje kamera pozadi.

OnePlus i Asus vjerojatno će nastaviti nuditi smartfone koji se po značajkama mogu mjeriti s Appleom, Googleom i Samsungom, ali po značajno nižim cijenama.

Zašto bi pametni telefoni mogli pojeftiniti?

Zaokret prema jačim jeftinijim modelima nije slučajan. Prodaja smartfona zadnjih je nekoliko godina usporila. Broj isporučenih primjeraka na globalnom nivou počeo se oporavljati tek u trećem tromjesječju prošle godine, nakon sedam kvartala pada (prema podacima kompanije International Data Corporation).

Moguće je kako su za oporavak tržišta barem djelimično zaslužni i jeftiniji smartfoni, ocjenuju u toj kompaniji. Tome u prilog idu i rezultati istraživanja NPD Group, objavljeni u decembru 2019., prema kojima je manje od deset odsto kupaca spremno platiti više od 1.000 američkih dolara za nove smartfone.

Galaxy S20 Ultra 5G mogao bi stići s puno memorije

Takođe, čini se kako veliki proizvođači poput Applea, Samsunga i Googlea mijenjanju način na koji formiraju cijene svojih uređaja i kako ih pozicioniraju na tržištu.

Naprimjer, Apple je pozicionirao jeftiniji model iPhone 11 kao perjanicu ove godine, dok je skuplja funkcija dobila oznakom Pro. Samsung je, pak, ponudio Galaxy S10e uz Galaxy S10, dok je Google izbacio jeftiniji model tek nekoliko mjeseci nakon skupljeg, piše Business Insider, prenio je Tportal.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije