Gadgets

Da li ovako izgleda pametni telefon budućnosti?

Da li ovako izgleda pametni telefon budućnosti?
Foto: N.N. | Da li ovako izgleda pametni telefon budućnosti?

Nedavno je objavljen video koji plijeni pažnju cijelog svijeta. Prikazuje kako će izgledati pametni telefoni budućnosti, ako pitate Xiaomi.

Svi već znaju da godinama nema nikakvih revolucionarnih noviteta na mobilnom tržištu. Jedini “novitet” može biti taj da Huawei prestigne Samsung u popularnosti. Ipak, uskoro možemo očekivati neke veće promjene u dizajnu i načinu na koji koristimo pametne telefone.

Glasovni asistenti i 5G mreže daće svoj obol svijetu promjena, ali najveće novine ipak očekujemo u dizajnu samih telefona, i to zahvaljujući savitljivim ekranima.

Samsungov davno najavljeni savitljivi mobilni telefon još nismo vidjeli “u akciji”. Takve telefone razvijaju i druge kompanije (poput LG-ja i Huaweija), a sve češće se spominje i Appleov uređaj sa savitljivim ekranom.

Xiaomi možda zaista zasjedne na tron i prestigne Samsung i Apple, a zahvaljujući njegovom suosnivaču i predsjedniku kompaniju Lin Binu, svijet je saznao na kakvom modelu savitljivog telefona radi ta slavna kineska kompanija.

Lin Bin je na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio kratak (ali efektan) video u kojem je prikazan uređaj koji je na početku koristio kao tablet. Kasnije mu je savio rubove prema zadnjoj strani i potom ga koristio kao klasični pametni telefon.

U pitanju je vrlo zanimljiv koncept i radna verzija, a uređaj se u radu čini prilično brzim. Interfejs se takođe brzo prilagodilo promjenama ekrana.

Iako još koncept, izgleda kako je ovo prvi pametni telefon na svijetu koji se može saviti na dvije strane.

Za njegov razvoj je Xiaomi morao riješiti brojne tehničke izazove: od same tehnologije savijanja ekrana pa do prilagođavanja interfejsa takvim ekranima.

Bin Lin je sve pratioce na Weibu zamolio za prijedlog oko imena uređaja koji razvijaju, a njegovi trenutni favoriti za prototip su: Xiaomi Dual Flex i Xiaomi MIX Flex.

(geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije