Gadgets

Pratite nas na Google news

Dron opremljen bacačem plamena

Dron opremljen bacačem plamena
Foto: Screenshot | Dron opremljen bacačem plamena
N.N.

Nadogradnja vrijedna oko 1500 evra uz malo kućne radinosti vaš dron može pretvoriti u neprijatelja svih osinjaka

Tinejdžer iz američke države Connecticut 2015. svijet je otvorio koncept naoružanih kućnih dronova, ugradivši pištolj i bacač plamena u svoj omiljeni dron. Cijela situacija je podigla pitanje opasnih aspekata omiljenog hobija te uznemirila svakog kome se od Cameronovog Terminatora dizala kosa na glavi.

Ako spadate među obožavatelje tehnologije koji su spremni prihvatiti ovaj koncept i naoružati svoju kućnu letjelicu, od nedavno to možete napraviti uz pomoć kompanije koja otvoreno prodaje bacače plamena za dronove. Throwflame TF-19 Wasp je potpuno funkcionalni dodatak za dronove koji sadrži bacač plamena sa radijusom od osam metara, kao i rezervoarom koji može držati pola litre goriva te, citiramo promotivne materijale, 'neprekidno proizvoditi plamen oko sto sekundi'.

Skupi sport

Ovaj uradi-sam dodatak košta 1.499 dolara (plus poštarina) te zahtjeva funkcionalnog drona na kojeg ga je potrebno instalirati. Ovo, podsjećamo, ne predstavlja preveliki izazov entuzijastima koji znaju da su komercijalni dronovi modularne prirode, što znači da većinu toga monitraju i modifikuju sami.

Throwflame je, konkretno, koristio DJI S1000 dron s A2 kontrolerom, 6S 16,000mAh LiPo baterijom i TBS Tango R/C daljinskim upravljačem, što znači da je su sam dron i oprema prije instalacije bacača plamena koštali oko 2.600 dolara. Ako imate malo više novca, kompanija nudi svoje posebno napravljene dronove koje možete kupiti po cijeni od 1000 do 10.000 dolara.

Kome trebaju ovakve stvari?

Dobro pitanje! Prema dosadašnjim iskustvima, bacači plamena instalirani na dronove koristili su se za čišćenje dalekovoda u Kini, a proizvođač tvrdi da se mogu koristiti i za kontrolisano paljenje trave i uništavanje osinjih gnjezda.

(tportal.hr)

Video
Najčitanije