Gadgets

Dronovima i vještačkom inteligencijom protiv požara

Dronovima i vještačkom inteligencijom protiv požara
Foto: Twitter / Printscreen | Dronovima i vještačkom inteligencijom protiv požara

​Na jednoj od omiljenih destinacija za odmor turista, prelijepom Kipru, topla i suva ljeta su i ove godine donijela povećanu opasnost od šumskih požara. Međutim, zahvaljujući naprednoj Huawei tehnologiji, vještačkoj inteligenciji i 5G mreži, dronovi sada imaju mogućnost da ih otkriju u planinskim područjima ove ostrvske zemlje, da ih saniraju, smanje štetu i sačuvaju živote.

Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja koristi dronove sa vještačkom inteligencijom, podržanu Cyta 5G mrežom, za brz internet, sa niskom latencijom, što je od suštinskog značaja za prenos podataka u realnom vremenu i efikasno suzbijanje požara u ranoj fazi.

Tehnologiju za detekciju požara Huawei je prvi put primjenio u Atini 2022. godine. Nakon uspješnih testova, stigla je i na susjedni Kipar, koji se takođe suočava sa istim opasnostima. Ova inicijativa je dio dugoročnog programa "Smart & Green Village".

Da li ste znali da u Kini postoji hidro-solarna elektrana, Kela PV, jedinstvena u svijetu jer, ne samo da je najveća, već se nalazi na nadmorskoj visini od čak 4.600 metara i zauzima površinu od 2.000 fudbalskih terena?

Elektrana Kepa PV za rad koristi isključivo obnovljive izvore energije - snagu vode i sunca. Kroz primjenu efikasnih, pametnih, potpuno digitalnih i stabilnih rješenja, postala je pionir u proizvodnji velike količine energije sa niskom emisijom štetnih gasova.

Održavanje ovog specifičnog postrojenja predstavlja veliki izazov zbog ekstremnih temperaturnih oscilacija i snažnih vetrova, ali zahvaljujući Huawei FusionSolar rješenju, to više nije slučaj, prenosi "Nedeljnik".

Korišćenjem FusionSolara moguća je proizvodnja veće količine energije, viši nivo pouzdanosti i lakši pristup povezivanja na mrežu. Pored toga, brzo otkriva i rješava probleme, čime se sprečava nastanak požara, dok je nesmetan rad postrojenja zagarantovan. Elektrana ima više od 5.300 pametnih invertera koji su njeno "srce", pa tako može da proizvede dvije milijarde kilovat-sati, što je dovoljno za pokrivanje energetskih potreba više od milion domaćinstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije