Gadgets

Dve milijarde starijih Android telefona uskoro dobijaju novu funkciju

Dve milijarde starijih Android telefona uskoro dobijaju novu funkciju
Foto: Pexels/Pixabay | Dve milijarde starijih Android telefona uskoro dobijaju novu funkciju
N.N.

Funkcija automatskog poništavanja dozvola za pristup podacima korisnika kod aplikacija koje nisu korišćene duže vrijeme, uvedena je prošle godine sa Androidom 11.

Međutim, u susret nadolazećem 12. izdanju najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema na svijetu, Google je objavio da će ova korisna opcija narednih mjeseci postati dostupna ogromnom broju korisnika telefona proizvedenih od 2015. godine naovamo.

To znači da će ova bezbjednosna funkcija postati aktivna na oko dvije milijarde pametnih telefona, piše The Verge.

Ova bezbjednosna funkcija je uvedena u cilju zaštite privatnosti podataka korisnika i aplikacijama koji nisu korišćene nekoliko mjeseci ukida pristup onim podacima kojima im je korisnik to dozvolio prilikom instalacije.

To konkretno znači da će stare aplikacije kojima je bio dozvoljen pristup kameri, fotografijama, lokaciji ili memoriji automatski bez njega ostati.

Funkcija će moći da se aktivira na uređajima koji koriste Android 6 i noviji i imaju instaliran Google Play Services, ali će to morati da se uradi ručno.

Na pomenutim uređajima će početi da se pojavljuje u decembru, a iz Googlea poručuju da će svi moći da je koriste u prvom tromjesečiju sljedeće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije