Gadgets

EU predlaže univerzalni punjač za sve

EU predlaže univerzalni punjač za sve
Foto: Aqe/Pixabay | EU predlaže univerzalni punjač za sve
N.N.

​Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema predstavljenom prijedlogu Evropske komisije.

Prema tom prijedlogu, USB-C konektor postaće standardizovan punjač za sve pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre, a punjači će se takođe prodavati odvojeno od elektronskih uređaja, prenosi agencija Rojters.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike.

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, vjerovatno više uticati na kompaniju Apple nego na njene rivale.

Naime, korisnici iPhone i android uređaja dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone. Apple telefoni se pune pomoću lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom android pune pomoću USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti toj američkoj kompaniji i da je ovakvu odluku donijela jer kompanije nisu uspjele da se dogovore o zajedničkom rješenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Apple je, međutim, odbio ovaj prijedlog Komisije.

"I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guši inovacije, umjesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta", navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Prijedlogu je potrebno "zeleno svjetlo" zemalja EU i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dvije godine da prilagode svoje uređaje.

 

(B92

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije