Gadgets

Ekrane telefona uskoro ćemo moći praviti u kuhinji

Ekrane telefona uskoro ćemo moći praviti u kuhinji
Foto: N.N. | Ekrane telefona uskoro ćemo moći praviti u kuhinji

Naučnici australijskog Univetziteta RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology - Kraljevski melburnški tehnološki institut) proizveli su novi ultratanki elektronski materijal koji je 100 puta tanji od postojećih materijala koji se koriste u izradi ekrana osjetljivih na dodir.

Materijal, izrađen od indijum-kalaj oksida, upotrebom tehnologije štampe tečnog metala, pretvorili su u dvodimenzionalni film. Listovi nano debljine kompatibilni su sa postojećim elektronskim tehnologijama, a zbog svoje savitljivosti mogu da se proizvode metodom rotacione štampe, kao novine.

Indijum-kalajna legura se zagrijava na temperaturu do 200 stepeni celzijusa, na kojoj postaje tečna, da bi se potom valjala preko površine za izradu ultratankih listova indijum-kalajnog oksida.

Novi materijal, osim savitljivosti i provodnosti ima i veću prozirnost, što znači da propušta više svjetlosti, pa bi pametni telefoni sa ekranom na dodir, izrađenim od njega, trebalo da troše manje energije i time produže trajanje baterije za 10 odsto.

Naučnici ističu da je današnja tehnologija proizvodnje tankih prozirnih filmova, koji se koriste u telefonima, prespora, da troši previše energije i da se odvija u specijalnim vakuumskim komorama, prenosi EurekAlert!. Ekrani na dodir sa filmovima od indijum-kalaj oksida mogli bi da se proizvode i u nečijoj kuhinji bez ikakve posebno specijalizovane opreme.

Melburnški naučnici su podnijeli patentni zahtev za svoju tehnologiju i sada se nadaju se da će uskoro uspjeti da je komercijalizuju. Njihov cilj je da se na tržištu jednog dana nađu elektronski uređaji sa jeftiniji ekranima osjetljivim na dodir.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije