Gadgets

Estonci prave digitalni imunitetski pasoš

Estonci prave digitalni imunitetski pasoš
Foto: N.N. | Estonci prave digitalni imunitetski pasoš

TALIN - Estonija je počela testiranje jednog od prvih digitalnih imunitetskih pasoša u svijetu, kako bi osigurala bezbijedan povratak zaposlenih na radna mjesta poslije epidemije virusa korona.

Digitalni imunitetski pasoš prikuplja podatke testova i omogućava ljudima da pokažu svoj imunitetski status trećoj osobi, na primjer poslodavcu, preko privremenog QR koda poslije digitalne verifikacije.

"Digitalni imunitetski pasoš ima za cilj da umanji strahove i stimuliše društva širom svijeta da nastave sa svojim životima usred pandemije", rekao je Tavet Hinrikus, osnivač Transfervajsa, poznate svjetske tehnološke startap kompanije koja je učestvovala u projektu, prenosi Rojters.

Među prvim kompanijama koje su se priključile projektu je Radison hoteli gdje direktor Radison Blu Skaj hotela u Talinu Kaido Ojaperv kaže da firma nastoji da pronađe svako riješenje da bi se zaposleni vratili na posao i gosti došli u hotel.

U Estoniji je od virusa korona umrlo 64 ljudi a zaraženo je 1.791. Ovog mjeseca počela je da ukida restriktivne mjere a prošle nedjelje je otvorila granice sa Litvanijom i Letonijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije