Gadgets

FDA upozorava da se ne koriste pametni satovi za mjerenje šećera u krvi

FDA upozorava da se ne koriste pametni satovi za mjerenje šećera u krvi
Foto: Pixnio | FDA upozorava da se ne koriste pametni satovi za mjerenje šećera u krvi

​Uprava za hranu i lijekove u sredu je izdala bezbjednosnu komunikaciju kojom upozorava ljude da se drže dalje od pametnih satova i pametnih prstenova koji tvrde da mjere nivo šećera u krvi bez bockanja kože. FDA nije odobrila bilo koji pametni sat ili pametni prsten koji je namijenjen za mjerenje ili procjenu vrijednosti glukoze u krvi samostalno.

Neinvazivno praćenje šećera u krvi trenutno nije moguće ni na jednom potrošačkom uređaju kao što su Apple Watch i Oura prsten. Mogu se, umjesto toga, upariti sa nosivim uređajima koje je odobrila FDA, kao što je Dexcom G7, koji koristi igle za očitavanje nivoa šećera u krvi.

Dobijanje pametnog sata ili pametnog prstena za praćenje nivoa šećera u krvi bez prodiranja u kožu predstavljalo bi ogroman medicinski napredak, omogućavajući ljudima sa dijabetesom, na primjer, da prestanu da se bodu svaki dan i upozoravaju oboljele od dijabetesa.

I Apple i Samsung navodno godinama rade na ovoj tehnologiji. Apple radi na projektu od 2010. godine, iako će vjerovatno proći još godina prije nego što tehnologija bude dovoljno mala da se ugradi u Apple Watch.

Samsung takođe istražuje načine da ugradi tehnologiju u Galaxy Ring, proizvod koji je kompanija nedavno objavila, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije