Gadgets

Francuska umjetnom inteligencijom provjerava ko nosi maske u metrou

Francuska umjetnom inteligencijom provjerava ko nosi maske u metrou
Foto: N.N. | Francuska umjetnom inteligencijom provjerava ko nosi maske u metrou

U podzemnoj željeznici Pariza započelo je tromjesečno probno testiranja “AI” sistema koji je u stanju detektovati osobe koje nose odnosno ne nose zaštitne maske.

U doba epidemije virusa korona tehnološka rješenja sve više dobijaju na važnosti, a jedno od njih počinje se koristiti u Francuskoj, jednoj od najpogođenijih evropskih zemalja.

Tehnologija se bazira na umjetnoj inteligenciji koja provjerava nose li putnici u pariskoj podzemnoj željeznici zaštitne maske na svojim licima. Prema pisanju Bloomberga, ovo softversko rješenje integrisano je u sigurnosne kamere, prvobitno u manjem opsegu i manjim gradovima (na primjer u autobusima u Kanu), a sada i u Parizu gdje će proći kroz tromjesečno testno razdoblje na stanici podzemne željeznice Chatelet-Les Halles.

Iza softvera stoji kompanija “DatakaLab” koja ističe kako cilj njihovog rješenja nije bilo stvoriti system nadzora i identifikacije putnika koji nisu propisno zaštićeni već sistem koji će generisati statičke podatke na bazi anonimnosti korisnika te kao krajnji cilj ima mogućnost predviđanja izbijanja novih epidemija virusa korona.

Uprkos tome u javnosti se pojavila određena zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana (valja podsjetiti da je u Kini razvijen sistem nadzornih kamera koji je u stanju identifikovatiosobe uprkos tome što nose medicinske maske).

Statistički podaci koji se prikupe uključuju podatak o tome koliko osoba nosi odnosno ne nosi zaštitne maske prilikom svakodnevne vožnje pariškim javnim prijevozom. Podaci se generišu u 15-minutnim intervalima, a sistem uključuje poseban čip koji se dodaje CCTV kamerama, a služi za procesiranje videa u realnom vremenu, a snimljeni podaci se preuzimaju nakon povratka vozila u garažu.

U Francuskoj je trenutno na snazi pravilnik kojim se nalaže obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu (autobusima, podzemnoj željeznici, vozovima i taksi prevozu), a planirana je i kazna u iznosu od 135 eura za prekršitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije