Gadgets

Funkcije pametnih telefona koje izumiru ili više ne postoje

Funkcije pametnih telefona koje izumiru ili više ne postoje
Foto: Ilustracija | Funkcije pametnih telefona koje izumiru ili više ne postoje

Pametni telefoni i tehnologija uopšteno napreduje jako brzo, te se jako brzo mijenjaju i trendovi i određene funkcije koje dolaze sa pametnim telefonima. Tokom godina imali smo priliku vidjeti mnoge funkcije koje su došle i prošle. Naravno, neke od njih su i dalje tu, ali bilježe sve veći pad popularnosti i pojedini proizvođači odlučivaju da ih napuste.

U vrijeme prije ekrana osjetljivih na dodir, fizičke tastature su na pametnim telefonima bile jako popularne. Kada su se pojavili telefoni sa ekranima osjetljivim na dodir, fizičku tastaturu zamijenila je virtuelna na ekranu uređaja. Iako to nije dovelo do instantnog nestanka fizičkih tastatura na mobilnim telefonima, znatno je uticalo na njihov pad popularnosti. Jer, ruku na srce, nisu bile više potrebne.

Pojedini proizvođači poput Blackberry-ja, sa druge strane, i dalje predstavljaju pametne telefone sa fizičkim tastaturama – uzmimo za primjer Blackberry Priv ili KEYOne uređaje. No, to ne znači da se iste masivno vraćaju .

Trackball/trackpad

Ekran osjetljiv na dodir je bez sumnje izmijenio način na koji upotrebljavamo mobilne telefone. Još jedan primjer su trackball i trackpad koji su korišteni za navigaciju po ekranu. Sa ekranima osjetljivim na dodir su izgubili svoj smisao, iako su prvi Android uređaji poput T-Mobile G1 i prvog Nexus telefona zapravo imali trackball. Međutim, zašto koristiti trackball ili trackpad ako  dodirom prsta možemo jednostavno pomjerati  ekran?

Zvučnici na prednjoj strani uređaja

Kada pomislite na zvučnike na prednjoj strani uređaja, prva pomisao je vjerovatno HTC i One M7 uređaj koji je prvi pametni telefon na svijetu sa ovakvim zvučnicima. HTC je zadržao ovu praksu do HTC 10 uređaja, kada su se odlučili za drugačije pozicioniranje zvučnika, a prednje zvučnike su donijeli i na Desire liniju uređaja. Naravno, i uređaji drugih proizvođača su imali zvučnike na prednjoj strani, poput Motorolinog Nexus 6 uređaja.

Međutim, 2016. godine je ovaj trend počeo da gubi na popularnosti (iste godine je objavljen HTC 10), a i Google je sa novim Pixel uređajima odlučio odbaciti trend zvučnika na prednjoj strani kao na Nexus uređajima. Neki proizvođači poput Sony-ja se i dalje odlučuju na ovaj korak, no broj uređaja sa zvučnicima sa prednje strane je znatno manji.

Izmjenjive baterije

Sve više proizvođača se odlučuje na unibody dizajn svojih uređaja, što znači da je baterija fiksirana u kućištu i nije moguća izmjena iste bez “otvaranja” uređaja. Jedan od razloga za to jeste i sve veća popularnost uređaja sa otpornošći na vodu i prašinu. Proizvođači poput LG-ja i Samsunga su među posljednjim koji su se držali ovog trenda, no na kraju su i oni popustili i prešli na unibody dizajn.

Utor za slušalice

Utor za slušalice je i dalje poprilično prisutan na pametnim telefonima, ali goruća je tema u posljednjih godinu dana činjenica da je ovaj trend sve popularniji. Jedan od razloga za to jeste novi USB type-C utor koji bi trebao biti univerzalan port za sve. Ideja je, svakako, dobra, međutim problem je u tome što tranzicija na USB type-C još uvijek u toku te se javlja potreba za raznim adapterima. Kada tranzicija bude završena, vjerovatno će i utor za slušalice završiti svoju karijeru.

(NN/balkanandroid.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije