Gadgets

Google će brisati podatke sa vašeg telefona ako ga ne koristite

Google će brisati podatke sa vašeg telefona ako ga ne koristite
Foto: Ilustracija | Google će brisati podatke sa vašeg telefona ako ga ne koristite

Sigurnosne kopije podataka s vašeg pametnog telefona imaju rok trajanja i bivaju obrisane ukoliko smartfon ne koristite dvije nedjelje.

Zahvaljujući nizu manjih poboljšanja opcije za izradu sigurnosne kopije (backup) i povratak podataka, Google je razmjerno olakšao prelaz s jednog uređaja vođenog mobilnim operativnim sistemom Android na drugi.

Ipak, čini se kako prelaz na novi uređaj neće teći tako glatko ako smartfon duže vrijeme ostavite neaktivnim.

Naime, jedan se nezadovoljni korisnik požalio kako mu je Google obrisao sigurnosnu kopiju bez obavještenja ili upozorenja. Do toga je došlo nakon što je svoj Nexus 6P zamijenio starijim iPhoneom dok ne dovrši potragu za Androidom koji bi mu više odgovarao.

Kad je pogledao mapu namijenjenu sigurnosnim kopijama na svom Google Driveu, ustanovio je kako nedostaje backup za Nexus 6P. Korisnička podrška potvrdila mu je kako nema načina na da vrati podatke.

Zbunjen neočekivanim razvojem događaja, surfujući je naišao na stranicu s upozorenjem prema kojem sigurnosne kopije automatski dobijaju rok trajanja nakon što prestanete da koristite pametan telefon dvije nedelje ili duže.

Brisanje neaktivnih računa praktikuju brojni servisi za skladištenje, uključujući i Dropbox. Problem je to što Google nije ni obavijestio niti upozorio korisnika da će ukloniti njegov skladišteni backup.

Stvaranje sigurnosnih kopija ne samo kontakata i kalendara već i aplikacija, istorije poziva i postavki uređaja (poput, recimo, lozinki za Wi-Fi) moguće je od izdanja Android 6.0 Marshmallow. Backupovi navodno ostaju neobrisani do deset nedjelja.

Next Web je od Googlea dobio odgovor u kojem potvrđuju kako se nakon dijve nedjelje pojavljuje rok trajanja uz sigurnosne kopije za Android pozivaju korisnike da se izjasne žele li da dobijaju obavještenje da će njihov backup nestati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije