Gadgets

Google pravi svoj prvi pametni sat

Google pravi svoj prvi pametni sat
Foto: Ilustracija | Google pravi svoj prvi pametni sat
N.N.

Google radi na svom pametnom satu koji planira da lansira sljedeće godine, u nastojanju da osigura bolji plasman na tržištu nosive tehnologije, navodi novi izvještaj Business Insider-a.

Do danas, Google je proizvodio softver za pametne satove, ali tehnološki gigant nikada nije imao svoju liniju satova. Pametni sat sa Google brendom značio bi da će Google ići u korak sa Apple-om, čiji je sat pokazao veliki uspjeh i gotovo preuzeo kontrolu nad tržištem pametnih satova.

Za razliku od Apple Watch-a, Google-ov pametni sat je okrugao i nema bezel (korona ili okvir). Kao i Apple-ov uređaj, on će bilježiti metriku zdravlja i fitnesa.

Novi pametni sat imaće približno istu ulogu kao Pixel telefoni za Android: primjer i za potrošače i za hardverske partnere za šta je Google-ov softver zaista sposoban kada dobije pravi hardver. Očekuje se da će uređaj koštati više od Fitbit-a i da će se direktnije takmičiti sa Apple Watch-om, prema izvoru koji je govorio za The Verge.

Kako piše Business Insider, rad na Rohanu je ove godine dodatno ubrzan. Google je dozvolio zaposlenima izvan tima za pametne satove da testiraju uređaj i daju povratne informacije, a najskorije ovakvo testiranje desilo se prošlog mjeseca.

Google ima velike planove za svoje poslovanje sa nosivom tehnologijom. Tehnološki gigant je u januaru ove godine završio akviziciju Fitbita vrijednu 2,1 milijardu dolara, a prema navodima Fitbita postoje planovi da prave uređaje koji će koristiti Google-ov operativni sistem. Međutim, prema trenutnim informacijama, Google ne namjerava da brendira Rohan sat kao Fitbit uređaj, ono što je vjerovatno je da će sat biti dio Pixel brenda.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije