Gadgets

Hakeri imaju novu taktiku da vas privuku na svoje sajtove i ukradu vaše podatke

Hakeri imaju novu taktiku da vas privuku na svoje sajtove i ukradu vaše podatke
Foto: Pixabay | Hakeri imaju novu taktiku da vas privuku na svoje sajtove i ukradu vaše podatke

Prema izvještaju kompanije Avanan, podružnice Check Point Software, sve su češći fišing napadi u kojima se sofisticirane taktike koriste za obmanjivanje korisnika i navođenje na posjetu malicioznim veb sajtovima. Ovi hakeri koriste taktiku "slike u slici" kako bi prikrili linkove u prividno neškodljivim slikama, ciljajući pritom kupce poznatih brendova.

Kada korisnici dobiju imejl koji sadrži sliku, oni se podstiču da kliknu na nju, pod pretpostavkom da pristupaju legitimnoj ponudi ili programu lojalnosti.

Međutim, nakon klika, žrtve se preusmjeravaju na lažne veb sajtove koji prikupljaju akreditive neopreznih korisnika.

Implikacije ovih napada protežu se i dalje od pojedinačnih korisnika, pošto ponude programa lojalnosti često stižu do korporativnih imejl naloga. S obzirom da poslije pandemije mnogi još uvijek rade od kuće, i koriste lične uređaje u poslovne svrhe ili u privatne svrhe koriste laptop računare kompanija za koje rade, to preduzeća čini ranjivim na ovu vrstu napada, prenosi Informacija.rs.

Još jedan zabrinjavajući trend uočen u napadima "pecanja" je upotreba generativne vještačke inteligencije (AI) za pravljenje ubjedljivih replika legitimnih mejlova i promotivnih materijala.

Kako tehnologija vještačke inteligencije napreduje, mogućnosti stvaranja realističnih slika i imitacije autentične komunikacije brenda su sve veće za sajber kriminalce. Ovo predstavlja značajan izazov za krajnje korisnike, jer se ovi napadi u kojima se zloupotrebljava vještačka inteligencija teško prepoznaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije