Gadgets

Hoćemo li iPhone koristiti umjesto pasoša?

Hoćemo li iPhone koristiti umjesto pasoša?
Foto: Pixabay | Hoćemo li iPhone koristiti umjesto pasoša?
N.N.

Apple ima novu ideju. Radi se o tome kako iPhoneom zamijeniti nečije lične dokumente. Hoće li zaista postojati rješenje gdje iPhone koristimo umjesto pasoša ili lične karte?

U jednoj, nedavno objavljenoj, patentnoj prijavi pomno je opisan način čuvanja ličnih dokumenata u sigurnu enklavu unutar korisnikovog iPhonea, koji bi onda služio za identifikaciju vlasnika.

Apple je još u martu ove godine predao svoju patentnu prijavu za izum nazvan “uvoz dokumenata u sigurni element”, a pod tim čudnovatim nazivom se krije potencijalno korisna tehnologija. Appleovci su tako došli na zamisao kako bi iPhone ubuduće mogao poslužiti korisnicima umjesto ličnih dokumenata pa su u spomenutom patentu i opisali kako bi cijela priča funkcionisala.

Dokumenti bi u svom digitalnom obliku bili sačuvani u sigurnu zasebnu enklavu, kako smo već rekli, unutar iPhoneovog hardvera. Ona bi, osim samog prostora za čuvanje, imala i svoj sklop za ostvarivanje radio veze na maloj udaljenosti (RFID ili NFC), a kad je potrebno mogla bi ključne podatke o identitetu korisnika iPhonea odaslati prema prijemniku.

Dokazivanje identiteta službenoj osobi bi tako, umjesto pasoša ili umjesto pokazivanja lične karte, bilo jednostavno baš poput beskontaktnog plaćanja. Na poseban uređaj bi bilo potrebno samo prisloniti iPhone, na njemu se identifikovati putem otiska prsta, snimke lica ili pak lozinkom, a njegov vlasnik bi potom bio automatski prepoznat.

S primaocem informacija bi se mogao podijeliti samo onaj dio ličnih informacija koje on ima pravo vidjeti, a u Appleu napominju kako bi isti sistem, osim u službenoj upotrebi (kad se koristi umjesto pasoša ili lične karte) bilo moguće upotrebljavati i kod autorizacije zaposlenika na ulazu, izlazu ili kretanju kroz prostore kompanije. Ili čak u nekim drugim situacijama kad je potrebno provjeriti identitet neke osobe.

Svakako bi to bilo lakše učiniti mobilnim telefonom nego na staromodni nedigitalni način raznim ID karticama. Poznato je da su pametni telefoni vrlo lični uređaji, a mi još živimo u vremenu u kojem nemamo jednu iskaznicu za sve dokumente, no sviđa li vam se ovakva, još “naprednija”, ideja?

(Geek.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije