Gadgets

Pratite nas na Google news

Hrvati za sedmicu dana napravili mobilnu korona kabinu

Hrvati za sedmicu dana napravili mobilnu korona kabinu
Foto: Screenshot | Hrvati za sedmicu dana napravili mobilnu korona kabinu
N.N.

Kompanija iz hrvatske Tehnix, razvila je i proizvodi mobilnu korona kabinu za prevenciju virusa i za osobe s virusnim simptomima.

Mobilna kabina, veličine 3x6,40 metra, opremljena kuhinjom, kupatilom i prostorom za spavanje, ima sistem grijanja i ventilacije te je pogodna za duži boravak.

"Kabinu smo razvili prvenstveno zbog naših vozača koji voze u Evropu. Oni po dolasku ostavljaju kamion koji se dezinfikuje, a njih smješta u sterilnu korona kabinu, gdje se mogu odmoriti i u njoj ostaju do nove vožnje. To je prevencija za njih i ljude oko njih. Kabina je za zdrave, da izbjegnu bolesne, ali i za bolesne, da ne zaraze zdrave", govori vlasnik Tehnixa Đuro Horvat, piše Jutarnji list

Vozači u cijelom tom procesu nemaju kontakt s drugim ljudima. Na postupanje se navode telefonom.

"Kabine su namijenjene za maksimalno četiri osobe, hrana se ubacuje u poseban odjeljak, bez međusobnog kontakta".

 

Od ideje do realizacije korona kabine trebalo je nedjelju dana, a Đuro Horvat kaže da iz Hrvatske, Evrope i svijeta već pristižu narudžbine za kabinu, koja košta 130.000 kuna (oko 17.000 evra).

On smatra da su kabine, osim za prevenciju, idealne za liječenje obolelih u slučaju nedostatka bolničkih kapaciteta. Jednako tako, mogu ih nabaviti i fizička lica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije