Gadgets

Huawei i Xiaomi sklopili saradnju

Huawei i Xiaomi sklopili saradnju
Foto: N.N. | Huawei i Xiaomi sklopili saradnju

Huawei ima potpisane ugovore o licenciranju patenata i s drugim tehnološkim i mobilnim kompanijama, kao što su Oppo i Samsung, a sada je taj dogovor postignut i sa Xiaomijem.

Nakon što je Huawei Technologies prošlog mjeseca obnovio ugovor s Ericssonom o licenciranju patenata, iz kineske kompanije sada su objavili vijest o potpisivanju sličnog ugovora s još jednom mobilnom kompanijom. Prema informacijama koje prenosi Reuters, Huawei i Xiaomi potpisali su ugovor o globalnom unakrsnom licenciranju patenata koji uključuje, između ostalog, i komunikacione tehnologije kao što je 5G.

Takođe, istim ugovorom je rešen spor oko kršenja patenata između ovih kompanija koji traje već neko vrijeme. Prije pola godine Huawei je u Kini podigao i tužbu protiv Xiaomija zbog navodnog kršenja četiri njihova patenta. Radi se o patentima koji se odnose na komunikacione tehnologije, fotografisanje na pametnim telefonima i tehnologiju zaključavanja ekrana. Dogovorom koji je sada postignut, ti problemi oko licenciranja postaju prošlost, kao i tužba.

Huawei ima potpisane ugovore o licenciranju patenata i s drugim tehnološkim i mobilnim kompanijama, kao što su Oppo i Samsung i pomenuti Ericsson.

Inače, ova kineska kompanija je prošle godine od patentnih naknada ostvarila prihode oko 560 miliona dolara, što je više u odnosu na novac koji je platila za naknade u posljednje dvije godine. Razlog za to pronalazi se u padu prodaje njihovih pametnih telefona, zbog čega je i svota novca koju su morali da plate nosiocima intelektualnog vlasništva i patenata manja.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije