Gadgets

Huawei prestigao Apple, postao drugi najveći proizvođač telefona

Huawei prestigao Apple, postao drugi najveći proizvođač telefona
Foto: N.N. | Huawei prestigao Apple, postao drugi najveći proizvođač telefona

Prema najnovijem izveštaju, Huawei je prešao Apple po broju isporučenih telefona širom svijeta. Na taj način postao je drugi najveći proizvođač na svijetu. Južnokorejski Samsung i dalje drži prvu poziciju.

Iako je svjetsko tržište telefona opalo za 1 odsto, i uprkos sankcijama koje su SAD nametnule Kini, ovaj proizvođač sa dalekog istoka, povećao je broj isporuka u svojoj zemlji gdje inače drži 40 odsto tržišta.

U toku godine, kineski proizvođač je prodao oko 240 miliona telefona, u poređenju sa Apple-om koji je prodao oko 200 miliona. Samsung drži neprikosnovenu prvu poziciju sa 300 miliona prodatih uređaja u toku 2019. godine. Međutim, kineski proizvođači Xiaomi i Oppo, takođe su visoko pozicionirani kada su pošiljke njihovih modela u svijetu u pitanju, pa dolaze kao četvrti i peti proizvođač mobilnih telefona na svijetu.

Da u prvih pet, postoje tri kineska proizvođača svakako brine ostale koji pokušavaju da uhvate korak sa konurentima koji nude pristupačne, a kvalitetne uređaje.

Još jedno iznenađenje je svakako i nevjerovatan uspjeh Apple iPhone 11 modela, koji je doprineo tome da Apple zadrži titutlu proizvođača koji je najviše zaradio u poslednjem tromesečju 2019. godine, što se desilo po prvi put u poslednje dve godine. I dok cjelokupno svjetsko tržište telefona opada, proizvođači se nadaju da će sa dolaskom 5G telefona, u sljedećih godinu dana, ponovo krenuti pravcem koji bi oni željeli.

Trebalo bi imati u vidu da u ove brojke ulazi i Huawei-jev podbrend Honor čiji modeli su uglavnom namijenjeni mlađoj populaciji.

(9to5google)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije